A Jewel Made in Greece: Κόσμημα… απ’ τον τόπο σου

Η οργανώτρια της έκθεσης που θα μας παρουσιάσει την Ιστορία και το μέλλον του ελληνικού εικαστικού κοσμήματος μιλά στο in2life για όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη.
A Jewel Made in Greece: Κόσμημα… απ’ τον τόπο σου
Η Ιστορία μιας ιδιαίτερης τέχνης, αυτής του ελληνικού κοσμήματος, συναντά το μέλλον της, αυτό που γράφουν οι σύγχρονοι δημιουργοί εικαστικού κοσμήματος στη χώρα μας. Αυτή τη συνάντηση θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Τεχνόπολη, όπου θα φιλοξενηθεί η πρώτη ομαδική έκθεση ελληνικού δημιουργικού κοσμήματος, «A Jewel Made in Greece».

Η εικαστική σχεδιάστρια κ. Μαίρη Σαμόλη που εμπνεύστηκε την ομαδική προσπάθεια, μίλησε στο in2life για την πλατφόρμα συνεργασίας που η έκθεση ονειρεύεται να καθιερώσει, συγκεντρώνοντας τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος.

Τι θα δούμε στην έκθεση;

«Θεωρώ την συνύπαρξη αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο και την δημιουργία σε κάθε εποχή. Η συνεργασία μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου αυτό που θα παρουσιάσουμε να είναι αντιπροσωπευτικό της εικόνας που παρουσιάζει το Ελληνικό Εικαστικό κόσμημα σήμερα», μας λέει η κ. Σαμόλη.

Στην έκθεση θα δούμε τις δημιουργίες 23 σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών του Εικαστικού Κοσμήματος αλλά και πρωτοπόρους της εξωστρέφειάς με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και εξαγωγή του. «Η αποτύπωση της σημερινής στιγμής του δημιουργικού κοσμήματος δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμμετοχή των Μουσείων και των πρωτοπόρων Οίκων που βοήθησαν το κόσμημα να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς ότι έξι Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, τα οποία μας έδωσαν και την αιγίδα τους, το Βυζαντινό, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Αλεξ Μυλωνά μας έκαναν την τιμή να δεχτούν να συμμετάσχουν», αναφέρει η δημιουργός.



Φυσικά, πέρα από την σημερινή εικόνα του, το ελληνικό κόσμημα θα λάμψει και μέσω της Ιστορίας του, αφού στην έκθεση θα δούμε και αντιπροσωπευτικά αντίγραφα ευρημάτων και δημιουργιών από τα Μουσεία που συμμετέχουν.

«Σας περιμένουμε να δούμε μαζί τους δημιουργούς και τις δημιουργίες τους, τα εκθέματα των Μουσείων σε πιστά αντίγραφα, κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από τους Οίκους Βουράκη-Βερυκοκκάκη –Ζολώτα-Κατραμόπουλο –Λαλαούνη και Φανουράκη τις δεκαετίες 1970-80. Θα δούμε ακόμα κοσμήματα δημιουργημένα από εικαστικούς από την συλλογή της Γκαλερί Μέδουσα, θα δούμε κοσμήματα από την Λυρική Σκηνή σχεδιασμένα για την παράσταση Άννα Μπολένα του Σκηνογράφου ενδυματολόγου Νίκου Γεωργιάδη και την Fedora του Ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ», μας προσκαλεί η κ. Σαμόλη.



Σε μια τέχνη που εξελίσσεται συνεχώς, ακόμη και εντός συνόρων, η οργανώτρια της έκθεσης μας υπενθυμίζει: «Αν το Κόσμημα δεν είναι απλώς επίδειξη πλουτισμού, τότε σίγουρα αντανακλά κάτι από τον εσωτερικό κόσμο του φέροντος, ή γεννά κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα σε έναν τρίτο: γεννά τη σαγήνη και τον πόθο, την αίσθηση του φευγαλέου, γεννά το όνειρο και την μαγεία του παραμυθιού. Πόσο μάλλον όταν αυτό το εικαστικό δημιούργημα έχει τις καταβολές του στον ελλαδικό χώρο, στον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού».

Τα εγκαίνια είναι στις 22 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη
Επιμέλεια έκθεσης
: Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αναστασοπούλου Μυρτώ, Βουτσινάς Μάριος, Δασκαλάκη Ελένη, Ζαχαριάδης Μάξιμος, Ζούλοβιτς Μάγια, Ιωαννίδη Κατερίνα, Καζιάλε Σταυρούλα, Κανάκης Σπύρος, Κανδαράκη Αναστασία, Καραγεώργη Τίνα, Κάτσαρη Ραλλού, Κλειτσιώτης Απόστολος, Λορεντζάτου Πιερρέτα, Μακρή Ιλεάνα, Μάστορη Μαρία, Μπουκογιάννη Ντόλλυ, Michael Pelamidis, Πετζετάκη Μαρία, Πετρίδη Μαριάννα, Πετσάλη Αμαλία, Σαμόλη Μαίρη, Σαπουνά Έλλις Πωλίνα και το Ίδρυμα Ζογγολόπουλος με κοσμήματα εμπνευσμένα από τα έργα του Γλύπτη.

Info:
“A Jewel Made in Greece” Έκθεση Εικαστικού Κοσμήματος
Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, Γκάζι
22 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v