Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης

Πόσο θα κοστολογούσατε ένα έργο τέχνης; Πέντε; Δέκα; Πενήντα εκατομμύρια; Αναθεωρήστε και δείτε τους δέκα πιο ακριβούς πίνακες όλων των εποχών.
Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Την στιγμή που εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε μερικά ευρώ για να πάρουμε ένα μικρό διακοσμητικό για το σπίτι, άλλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μερικά… εκατομμύρια για να έχουν ένα έργο του Πικάσσο να διακοσμεί τον τοίχο τους.

Άβυσσος η ψυχή του συλλέκτη και ακόμα πιο… αβυσσαλέα η τσέπη του. Παρακάτω ακολουθούν τα δέκα πιο ακριβά έργα τέχνης όλων των εποχών.

Francis Bacon - Three Studies of Lucien Freud (1969)

Η τρίπτυχη προσωπογραφία του ζωγράφου Lucian Freud, από τον Francis Bacon πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 έναντι 142,4 εκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από… επική μάχη μεταξύ επτά «μνηστήρων» στον οίκο Christie’s. Η τιμή εκκίνησης ήταν 85 εκατομμύρια, ενώ μέχρι σήμερα πρόκειται για τον πιο ακριβό πίνακα που έχει πουληθεί σε δημοπρασία. Το όνομα του αγοραστή παραμένει άγνωστο.

Edvard Munche – The Scream (1895)

Ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης όλων των εποχών, η «Κραυγή» πουλήθηκε τον Μάιο του 2012 έναντι 122,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s  στον κύριο Leon Black, χρηματιστή στο επάγγελμα.

Pablo Picasso - Nude, Green Leaves and Bust (1932)

Αυτό το λάδι σε καμβά του διάσημου ζωγράφου, πουλήθηκε το 2010 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s σε άγνωστο αγοραστή, έναντι 105,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Στον πίνακα πρωταγωνιστεί η γυναίκα και μούσα του Picasso εν ονόματι Marie Therese Walter.

Alberto Giacometti - Walking Man 1 (1961)

Τα γλυπτά του Giacometti συγκαταλέγονται στα πιο ακριβά του κόσμου. Ο «Άνθρωπος που βαδίζει 1» είναι ένα εξ’ αυτών και πουλήθηκε έναντι 140.3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο το 2010. Ο αγοραστής παραμένει ανώνυμος.

Pablo Picasso - Garcon a la Pipe (1905)

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Ισπανού ζωγράφου, το «Αγόρι με την Πίπα» πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sothebys τον Μάιο του 2004 στην Barilla Group έναντι 104,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας δεν θεωρείται από τα αριστουργήματα του ζωγράφου, όμως η εξωφρενική του τιμή (αν αναλογιστούμε ότι αγοράστηκε έναντι 50 χιλιάδων δολαρίων) αποδίδεται στην φήμη του δημιουργού του.

Paul Cezanne- The Card Players (1892-93)

Ο πίνακας «Χαρτοπαίκτες» του μετα-ιμπρεσσιονιστή Cezanne πουλήθηκε τον Απρίλιο του 2011 από τους κληρονόμους του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Εμπειρίκου, στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 269,4 εκατoμμυρίων ευρώ.

Jackson Pollock - No. 5 (1948)

Σε ιδιωτική συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2006, το αφηρημένο αυτό έργο – σήμα κατατεθέν του δημοφιλούς Αμερικάνου ζωγράφου πουλήθηκε από τον μεγαλοεπιχειρηματία David Geffen έναντι 162,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με φήμες, αγοραστής ήταν ο επιχειρηματίας David Martinez.

Willem de Kooning -Woman III (1953)

Λίγες ημέρες μετά την πώληση του έργου του Pollock, ο Geffen κατάφερε να πουλήσει σε ιδιωτική συναλλαγή ένα ακόμα έργο τέχνης. O πίνακας “Woman III”, πουλήθηκε στον Αμερικάνο δισεκατομμυριούχο Steven Cohen έναντι 159,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Le Reve – Picasso (1932)

Ξανά πρωταγωνίστρια σε έργο του ζωγράφου η γυναίκα του Marie- Therese Walter, ξανά ένας πίνακας που έσπασε όλα τα ρεκόρ όταν πουλήθηκε το 2013 έναντι 155,9 εκατομμυρίων δολαρίων από τον δισεκατομμυριούχο Steven Cohen.

Adele Bloch-Bauer I, Gustav Klimt (1907)

To κλασσικό αυτό έργο του Klimt πουλήθηκε τον Ιούλιο του 2006 στον Αμερικάνο μεγιστάνα Ronald Lauder του ομίλου καλλυντικών Estee Lauder έναντι 155, 8 εκατομμυρίων δολαρίων.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v