Anti-Design 2014: Το design σε… δύσκολες εποχές

Designers και καλλιτέχνες ψάχνουν λύσεις για οικονομικό design σε μια εποχή μηδενικού budget, στο πλαίσιο της έκθεσης Anti-Design 2014 στην Τεχνόπολη.
Anti-Design 2014: Το design σε… δύσκολες εποχές
Τι ρόλο μπορεί να παίξει το design σε μια εποχή με μηδενικό budget και πώς μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα; Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων προσπαθεί να δώσει απάντηση, εγκαινιάζοντας την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Κτίριο «Νέοι Φούρνοι», την έκθεση: «Anti-Design 2014 – Προτάσεις για μια εποχή μηδενικού προϋπολογισμού, Proposals for a zero budget era».

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση στην οποία, αρχιτέκτονες, designers, εικαστικοί καλλιτέχνες, αλλά και μουσικοί, σκηνοθέτες και τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετωπίζουν με φαντασία και χιούμορ, με ευαισθησία και πολλή προσωπική δουλειά το θέμα «Προτάσεις για μια εποχή μηδενικού προϋπολογισμού». Μέσω της έκθεσης, προσπαθούν να καταγγείλουν, να σχολιάσουν, να δουν θετικά και δημιουργικά την παρούσα κατάσταση και τελικά να προτείνουν.

Είναι ένας προβληματισμός για το ρόλο του design στις μέρες μας, για την πολυχρησιμοποιούμενη αυτή λέξη που πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της εκθεσης, «το design είναι στην εποχή μας anti-design. Γιατί στην Ελλάδα του 2014 καλούμαστε να σχεδιάσουμε το περιβάλλον μας με τα ελάχιστα. Γιατί πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας και τη φαντασία μας και λιγότερο το πορτοφόλι μας. Γιατί πρέπει να μάθουμε να βρίσκουμε λύσεις που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον και την οικονομία. Λύσεις έξυπνες, ευφάνταστες και λειτουργικές, που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ευκολότερη, που θα μας δώσουν την ικανοποίηση ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι με λιγότερα πράγματα και περισσότερη αγάπη».

Στην έκθεση συμμετέχουν:
AskArchitects - Θέλω πλύσιμο
YolkStudio - Bottle Lamp, IKEA Hack: Re-Frosta
Gram Αρχιτέκτονες - Σαιζ Λονγκ
Griik architects, Ειρήνη Μαυρομάτη και Γιώργος Μπιρμπίλης - Dolce Vita
Τζώρτζης Γρηγοράκης - 45 Βαθμοί
We design - Trash-Formed
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης και Μαρίνος Τρανουδάκης – JunkBox*
Πόπη Ζερβοπούλου-Κρούσκα - Μ’ ένα κουβάρι…
Μανώλης Ηλιάκης και Ασπασία Κουζούπη - Silence is Sexy open-source toolkit in Braille
Φαίη Θεοδοσίου - Highlight the Façade
Andreas Kargsten και Βάντα Χαλυβοπούλου - Dusty Design
Μιχάλης Κατζουράκης - Hommage a Daniel Spoerri
Ρίκα Κριθαρά - Moving Mountain
Έρση Κρούσκα - DigiLog
Paula Lakah - Second Skin
Κωστάντια Μάνθου - Souple
Valentino Marengo - Ceci n'est pas un seau...seulement
Άγγελος Σκούρτης - Χάρτινος Σταυρός
DIY_Stencilers - Open Source Furniture
Άσπα Στασινοπούλου - Άτιτλα
Νάκης Ταστσιόγλου - Λάβαρο
Jazzt Design - ConMonk
FFF Architects - METAlaxis
Μιχάλης Φιλίνης - Ωφέλιμη Κενότητα**
Ingrid Fragantoni - Prayer Flag
Λευκή Χριστίδου - Primates and evolution
Ιδέα, επιμέλεια και οργάνωση της έκθεσης: Πόπη Ζερβοπούλου-Κρούσκα και Έρση Κρούσκα
Παραγωγή: «Τεχνόπολις»

*H μουσική performance ‘JunkBox’ των Αλέξανδρου Δρυμωνίτη και Μαρίνου Τρανουδάκη, θα παρουσιαστεί στο χώρο της έκθεσης την Τετάρτη 15-1-2014, ημέρα των εγκαινίων, στις 21:30 και την Πέμπτη 23-1-2014 στις 20:00 και η διάρκειά της θα είναι 30’.
**H yoga performance για το έργο ‘Ωφέλιμη Κενότητα’ του Μιχάλη Φιλίνη θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 15-1-2014, ημέρα των εγκαινίων, στις 20:30.



Info:
Anti-Design 2014
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548 Εγκαίνια έκθεσης: 15 Ιανουαρίου 2014, ώρα 19:00 – 22:30
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιανουαρίου - 15 Φεβρουαρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 14:00-21:00, Κυριακή 12:00-19:00
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v