Κάτω από το ηφαίστειο: «Εκρηκτική» έκθεση στην Πάρο

Ο ταλαντούχος γλύπτης Δημήτρης Λάγιος εκθέτει δεκαπέντε ιντριγκαδόρικα γλυπτά του στην Νάουσα της Πάρου.
Κάτω από το ηφαίστειο: «Εκρηκτική» έκθεση στην Πάρο
Γιατί πατάει ο Αδάμ στην κοιλιά της Εύας; Είναι αρκετή η επί ίσοις όροις συναλλαγή; Πόσα πρόσωπα χρειάζεται μια συνωμοσία; Με τι όρους διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες; Πού φτάνει κανείς καβάλα σ’ένα ψεύτικο άλογο; Ποιο είναι το σωστό μέρος για να διαβάσει κανείς τον “Economist”;

Πώς είναι η ζωή κάτω από το ηφαίστειο; Τι περιμένει κανείς να δει στα πρόσωπα και στο χαρακτήρα όσων ζουν σε διαρκή απειλή; Υπάρχει χώρος για ματαιοδοξία, για εκμετάλλευση του ενός απ’ τον άλλο, για καταπίεση και καχυποψία; Με ποια αρχέτυπα και μύθους ορίζουν τη ζωή τους οι άνθρωποι που ζουν εκεί; Είναι, εντέλει, διαφορετικοί από μας ή μήπως, σαν κι αυτούς, ζούμε και μεις κάτω απ’ το ηφαίστειο;

Αυτές οι απορίες ταλανίζουν το μυαλό του νέου και ταλαντούχου εικαστικού Δημήτρη Λάγιου, ο οποίος στην έκθεσή του με τίτλο «Κάτω από το ηφαίστειο» στην Νάουσα της Πάρου παρουσιάζει δεκαπέντε γλυπτά ποικίλων μορφών και μεγέθους.

«Ο επισκέπτης θα δει περίπου δεκαπέντε κεραμικά γλυπτά, μεγέθους περίπου τριάντα πόντων. Είναι φτιαγμένα επίτηδες έτσι, με την προοπτική να μπουν στο κάθε σπίτι, αλλά είναι και λίγο ‘πειραγμένα’, ιντριγκαδόρικα. Επίσης, θα υπάρχουν και μερικά γλυπτά μεγαλύτερου μεγέθους, περίπου ενάμισι μέτρο ύψους», λέει ο γλύπτης στο In2life.

«Το βασικό πρόβλημα που με απασχολούσα όταν τα έφτιαχνα ήταν ζητήματα αρχής. Για παράδειγμα, ποιος κάνει κουμάντο και με βάση ποια φιλοσοφία; Σε ποιους μύθους είναι θεμελιωμένος ο πολιτισμός μας ώστε να αναπαράγονται κατά κάποιον τρόπο οι σχέσεις εξουσίας;», προσθέτει ο ίδιος.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Κάτω από το Ηφαίστειο» διαρκεί από τις 5 ως τις 20 Ιουλίου 2013 και πραγματοποιείται στην αίθουσα «Άγιος Αθανάσιος», στη Νάουσα της Πάρου. Ώρες λειτουργίας: 11.30 με 14.00 και 18.30 με 11.30.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v