Δημήτρης Γέρος: Ο... φωτογράφος του Καβάφη

Εβδομήντα μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, αποτυπωμένα στον φακό του εικαστικού Δημήτρη Γέρου, εικονοποιούν ισάριθμα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη στα ελληνικά και τα αγγλικά, στο λεύκωμα με τίτλο «Shades of Love».
του Γιάννη Ασδραχά

Δημιουργός εικόνων ζωής είναι ο εικαστικός Δημήτρης Γέρος. Τόσο στον καμβά, με τα έργα του να αποκαλύπτουν έναν κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, όσο και πάνω στο φωτογραφικό χαρτί που με την γοητεία του ασπρόμαυρου αρνητικού, αποτυπώνει τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ο Δημήτρης Γέρος συνομίλησε αυτή τη φορά με την ποίηση, «επένδυσε» με τις φωτογραφίες του το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Αυτό το υλικό βρίσκεται στις σελίδες του λευκώματος με τίτλο «Shades of Love» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Insight» με έδρα την California. Στις σελίδες του 70 φωτογραφικά στιγμιότυπα συνοδεύουν ισάριθμα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού. Πρόκεται για ασπρόμαυρα έργα που αναδύουν τις λεπτές αποχρώσεις του ποιητικού κόσμου του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τα ποιήματα δημοσιεύονται και μεταφρασμένα στα αγγλικά από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης David Connolly ειδικά για την έκδοση.

Τον πρόλογο σε αυτήν την διαδρομή λόγου και εικόνας έγραψε ο αμερικάνος θεατρικός συγγραφέας Edward Albee, ενώ την εισαγωγή ο αμερικάνος ποιητής και τεχνοκριτικός John Wood. Ρομαντισμό, ίντριγκα, χιούμορ, απόγνωση και ερωτισμό αποπνέουν τα έργα του Δημήτρη Γέρου και, όπως σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο John Wood, «σε αυτές τις φωτογραφίες ο Δημήτρης Γέρος δεν εστιάζει στο ολοκληρωμένο ποίημα, στην πλήρη εξιστόρηση του περιστατικού από τον Καβάφη, αλλά στην πιο λαμπερή στιγμή του». Και συνεχίζει «οι φωτογραφίες αυτές είναι επομένως συνεκδοχές, κλασικά ποιητικά και ρητορικά σχήματα στα οποία ένα μέρος χρησιμοποιείται για να υπαινιχθεί το όλο». Σημειώνει πως είναι «η ομορφιά ιδωμένη μέσα από το σώμα και αιχμαλωτισμένη στη μνήμη και την τέχνη».

Επίσης, πασίγνωστα πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών στήθηκαν μπροστά στην κάμερα του Δημήτρη Γέρου με το έργο του Καβάφη ανά χείρας. Πρόκειται για τους βραβευμένους με Νόμπελ λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και Ναγκίμπ Μαχφούζ, τους πολυμεταφρασμένος και πολυβραβευμένος συγγραφείς Γκόρ Βιντάλ, Μισέλ Τουρνιέ, Κάρλος Φουέντες, οι Έντμουντ Γουάιτ και Ρίτσαρντ Χάουαρντ, τον φιλόσοφο Ζάν Μποντριγιάρντ, τους εικαστικούς Τζέφ Κούνς, Αρμάν, Τόμ Γουέσελμαν, τον σκηνοθέτη Κλάιβ Μπάρκερ και την ηθοποιό Ολύμπια Δουκάκης.

Το βιβλίο αποτελείται από 170 σελίδες μεγάλου μεγέθους, 31x26. Έχει χοντρό, πανόδετο, εξώφυλλο και επί πλέον γαλλικού τύπου τζάκετ. Κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

Κεντρική διάθεση: "Χριστάκης", Ιπποκράτους 10, τηλ. 210 3607876

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Δημήτρης Γέρος γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1948. Η κλίση του για την ζωγραφική ήταν αισθητή από τα παιδικά του χρόνια. Το 1967 κάνει τα πρώτα ανεικονικά έργα. Δύο από αυτά προκρίθηκαν μετά από σχετικό διαγωνισμό για την έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως. Το1969 ιδρύει στη Λειβαδιά την Πειραματική Σκηνή. Εγκαθίσταται στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1972 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της βιομηχανίας κεραμικών Κεραμεικός και μένει σε αυτή τη θέση έως το 1974. Το 1977 κάνει ένα έγχρωμο αυτοβιογραφικό φιλμ με τίτλο Yeros by Yeros.

Έχει πραγματοποιήσει 54 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Κάσσελ, Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη (Oxford University), Ντάρμσταντ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery), Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ ( Museum Bohoum ), Βερολίνο, Μιλάνο, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ, κλπ. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις (Μπιεννάλε και Τριεννάλε). Φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικά έργα και κινηματογραφικές παραγωγές και εικονογράφησε πολλά βιβλία. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε το 1976 την ποιητική συλλογή «Αστραφτερή Μπανιέρα».

΄Εργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Tate Britain, Gety-Los Angeles, International Center of Photography-New York, National Portrait Gallery-London, The British Museum-London, Museum Bochum-Germany, Musee des beaux-arts de Mobreal-Canada και αλλού.

Συνεργάζεται με την John Stevenson gallery και την Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, την Holden Lunts gallery του Πάλμ Μπίτς, την Vanse Martin Fine Art του Σαν Φρανσκίσκο, την L.A. galerie της Φρανκφούρτης , την γκαλερί Καπόπουλος στην Αθήνα κ.α.
Με την ιδιότητα του φωτογράφου ο Δημήτρης Γέρος έχει παρουσιάσει το έργο του σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ βιβλία του βρίσκονται στις συλλογές μεγάλων μουσείων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v