Athens Photo Festival: Ο Μήνας Φωτογραφίας όπως τον θέλαμε

Ο "Μήνας Φωτογραφίας" μεγάλωσε, έκλεισε τα 22 του, έγινε και κατ' όνομα Φεστιβάλ και απέκτησε το δικό του σπίτι. Δεν έκοψε, όμως, τις παλιές, καλές του συνήθειες: περισσότερες από 50 εκθέσεις σε γκαλερί και χώρους τέχνης μεταφέρουν την ατμόσφαιρα γιορτής σε όλη την πόλη.
Athens Photo Festival: Ο Μήνας Φωτογραφίας όπως τον θέλαμε
Μετρώντας ήδη 22 χρόνια ζωής, ο Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας που μάς έβγαζε κάθε φθινόπωρο βόλτα στις γκαλερί και τις αίθουσες τέχνης της πόλης για να μας ξεναγήσει στο μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, αλλάζει το όνομά του στο πιο σύγχρονο Athens Photo Festival και αποκτά επιτέλους το δικό του, κεντρικό εκθεσιακό χώρο. Και τι χώρο: το κτίριο της Εσπλανάδας, στην παραλία του Φαλήρου, που μετρά ήδη δύο τεράστιες επιτυχίες στο μετα-Ολυμπιακό βιογραφικό του, την Art Athina και τη δεύτερη Biennale.

Ο συμβολισμός της γέφυρας της Εσπλανάδας ως γέφυρας πολιτισμικής παραπέμπει και στο θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, που έχει τίτλο Crossroads #.

Δέκα συνολικά εκθέσεις και 22 προβολές, αποτέλεσμα της δουλειάς 142 καλλιτεχνών, φιλοξενούνται στο κτίριο της Εσπλανάδας, σε μια επιφάνεια συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. Η νέα στέγη του Φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης την έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 09, του θεσμού που αναπτύσσεται από το 1987 παράλληλα με το Μήνα Φωτογραφίας δίνοντας στους νέους καλλιτέχνες το βήμα έκφρασης που λείπει από την ελληνική πραγματικότητα.

Το Photo Folio Review, η δράση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο Γυάλινο Κτίριο δίπλα στην Εσπλανάδα, στην Πλατεία Νερού.

Με στόχο τις πολιτισμικές ανταλλαγές, το Photo Folio Review προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της φωτογραφίας και του πολιτισμού γενικότερα (από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και τις Η.Π.Α.), να παρουσιάσουν το φωτογραφικό τους έργο, αναπτύσσοντας παράλληλα επαφές και περαιτέρω καλλιτεχνικές συνέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Πέρα, όμως, από τη βάση του, το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη, με εκθέσεις και events που θα μας ξαναβγάλουν για την καθιερωμένη φθινοπωρινή βόλτα στις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της Αθήνας. Άλλες εντασσόμενες στο θεματικό πλαίσιο Crossroads# και άλλες ξεφεύγοντας από αυτό, συνθέτουν το παράλληλο πρόγραμμα Satellite=, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις και projects σε 20 γκαλερί και αίθουσες τέχνης, στις οποίες συμμετέχουν 120 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη διεθνή φωτογραφική σκηνή. Η έναρξη του παράλληλου εκθεσιακού προγράμματος Satellite= πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/9.

Παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων διαλέξεις, ξεναγήσεις, performances, διαγωνισμοί, λειτουργία πωλητηρίου, πρόγραμμα εθελοντισμού και ειδικά προγράμματα για παιδιά, πλαισιώνουν τις εκθέσεις του Athens Photo Festival, προσδίδοντας στον μέχρι πρότινος «Μήνα Φωτογραφίας» ακόμη πιο φεστιβαλική χροιά. Στόχος είναι η προσέγγιση διαφορετικών μορφών τέχνης και η εξέταση του τρόπου με τον οποίο αυτές διασταυρώνονται, στο πλαίσιο του θέματος Crossroads.

Ξεχωριστή αναφορά χρήζει η προφεστιβαλική παράλληλη διοργάνωση Athens Photo Inspiration, στην οποία φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από 500 ερασιτέχνες, επαγγελματίες και γενικότερα… aficionados διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με την τέχνη της φωτογραφίας, απ’ όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες, αφού λάβουν το θέμα, έχουν στη διάθεσή τους 6 ώρες για να φωτογραφίσουν. Τις καλύτερες συμμετοχές θα τις δούμε επίσης στο Κτίριο της Εσπλανάδας.

Το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα, στο Κτίριο της Εσπλανάδας, εγκαινιάζεται στις 6 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 17:00-22:00.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις εκθέσεις μπορείτε να δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v