Άλις Τουρνικιώτη: "Φιγούρες από το χθες και το σήμερα" στο Κέντρο Ιππασίας

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής της Άλις Τουρνικιώτη που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Υπερπήδησης Εμποδίων 2009.
«Φιγούρες από το χθες και το σήμερα» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης ζωγραφικής που παρουσιάζει για μια εβδομάδα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, η Αλίς Τουρνικιώτη.

Πρόκειται για έργα από το παρελθόν της ζωγράφου τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ανδρικές και γυναικείες φιγούρες, όπου διαφαίνεται το πάθος για το χρώμα και την ανάλυσή του. Τα πορτραίτα αυτής της περιόδου είναι απεικονίσεις ατόμων, στα οποία με το χρώμα γίνεται η προσπάθεια για την αποτύπωση του ανάγλυφου του προσώπου.

«Η Αλίς Τουρνικιώτη ζωγραφίζει σαν να μιλά ή σαν να γράφει και ολόκληρο το σπίτι της έχει μεταμορφωθεί εδώ και χρόνια σε ένα πολύχρωμο κήπο, με δέντρα τους πίνακες τριγύρω... Πρωτοαντικρύζοντας τα έργα της, η πρώτη μου σκέψη ήταν μια φράση τετριμμένη που επί πολλά χρόνια ήθελα να πω και εγώ αυθόρμητα, χωρίς όμως να συναντήσω πολλές αφορμές για να το κάνω. "Να μια γεννημένη ζωγράφος".

Η Αλίς χρησιμοποιεί τα χρωματικά υλικά σαν πλακούντα που γεννά μορφές. Τα ρίχνει στον πίνακα, τα σκορπά με ένταση, τα μεταμορφώνει σε φιγούρες ή σε νεκρές φύσεις και τα κάνει να μιλήσουν μεταξύ τους, ως συγγένειες και αντιθέσεις. Αποτέλεσμα, μια ζωγραφική που βασίζεται στο χρώμα, στη δύναμη, στο ένστικτο, στον βαθύ ψυχισμό. Με στερεότυπο τεχνοκριτικό λεξιλόγιο, θα έλεγα ότι η Αλίς κάνει ένα χρωματικό εξπρεσιονισμό. Αυτό όμως θα την περιόριζε. Η ζωγράφος μας δεν ζωγραφίζει έχοντας υπόψη τεχνοτροπίες και στυλ, ότι κάνει το κάνει αναπόφευκτα και πηγαία, με αθωότητα και κάποια βιαιότητα, σαν από κάποια ψυχική έκσταση. Δεν είναι λόγια ζωγράφος, είναι αυθόρμητη.»

Χάρης Καμπουρίδης Ιστορικός Τέχνης - Τεχνοκριτικός

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Υπερπήδησης Εμποδίων και λειτουργεί από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου και από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου. (9:30 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα, είσοδος ελεύθερη.)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v