ΟΠΑ 0.2: Οn Πerformance Αrt στο Bios

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη της περφόρμανς που περιλαμβάνει ζωντανές και καταγεγραμμένες περφόρμανς, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις παρουσιάζεται 20 – 26 Μαΐου 2009 στο Bios, καθώς και στην Art Athina.
Μετά την επιτυχημένη πρώτη έκδοσή του τον Μάρτιο του 2007, η θεσμοθέτηση του ΟΠΑ (on πerformance art) αποτελεί πλέον γεγονός. Το έκδηλο ενδιαφέρον του κόσμου για την τέχνη της performance, η συμμετοχή νέων καλλιτεχνών αλλά και ιστορικών προσωπικοτήτων του χώρου και η υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και των media, διαμόρφωσαν ένα σταθερό σημείο συνάντησης της τέχνης του περφόρμανς στην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο.

O ΟΠΑ 0.2 εστιάζει στην ιδέα της μεταπαραγωγής (postproduction) στην τέχνη. Η μεταπαραγωγή σήμερα είναι διακριτή σε όλα τα είδη έκφρασης και επικοινωνίας τόσο μέσα από την επαναδιατύπωση ιδεών, το δανεισμό (sampling), τις διασκευές, την αναπαραγωγή και την αντιγραφή, όσο και μέσα από την ασυνείδητη αναφορά σε ήδη διατυπωμένες ιδέες.

Η έννοια της μεταπαραγωγής παρουσιάζεται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, σε μια περίοδο καλλιτεχνικού κορεσμού, όπου τα καλλιτεχνικά προϊόντα είναι πλέον διαθέσιμα ευρέως μέσα από βιβλία, δοκίμια και κυρίως μέσα από το Διαδίκτυο.

Το ερώτημα «Τι μπορούμε να κάνουμε με ό,τι ήδη διαθέτουμε;» είναι χρήσιμο για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργική ομάδα του BIOS προσκάλεσε καλλιτέχνες να ξανά-σκεφτούν, να ξανά-χρησιμοποιήσουν και να επανατοποθετηθούν σε σχέση με την προϋπάρχουσα καλλιτεχνική δημιουργία στο χώρο της περφόρμανς.

Με κύρια θεματική την τάση για διασκευή στη σύγχρονη τέχνη, το ΟΠΑ 0.2 εξερευνά την έννοια της «μεταπαραγωγής» (Postproduction), όπως την προτείνει ο Γάλλος θεωρητικός Nicolas Bourriaud και σε συνεργασία με την Art Athina τo Bios παρουσιάζει ζωντανές περφόρμανς, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις.

Η φετινή Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art-Athina 2009, φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο στο Κλειστό Φαλήρου (TaekwonDo/Ολυμπιακά Ακίνητα) ένα μέρος των περφόρμανς του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

*Αφιέρωμα στον καλλιτέχνη Θόδωρο
Ενότητα με θέμα τον Παγανισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου
*Live performances σε 2 χώρους, BIOS και Tae Kwon Do (ART ATHINA 2009) από καλλιτέχνες όπως State of Sabotage, Γεωργία Σαγρή, Πάνος Χαραλάμπους, Γιάννης Μελανίτης, The Boy, Ευαγγελία Μπασδέκη, Peader Kirk
Συμμετοχές από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Καναδά, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Βέλγιο και Ελλάδα
*Παρουσίαση documented ιστορικά performances της δουλειάς καλλιτεχνών, μερικοί από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως: Paul McCarthy, Laurie Anderson, Herrman Nitsch κ.α.
*Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: Συναυλία της Acid Symphony Orchestra του Jori Hulkkonen, 22 Μαΐου στο Bios
* Το ΣΠΙΤΙ, από την ομάδα blitz, 25-26 Μαΐου στο Bios
* An Illustrated History of Longing, μια performance του Central Saint Martins και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, 20- 23 Μαΐου στο Bios.

20- 24 Μαΐου στο Bios, έναρξη 21.30, είσοδος: ελεύθερη.
Bios,Πειραιώς 84, τηλ. 210 34 25 335
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v