"Το Φώς της Αρκαδίας": Η έκθεση του Lars Ly στην Πινακοθήκη Πειραιά

Η πινακοθήκη Πειραία φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής και κεραμεικών του Δανού καλλιτέχνη Λάρς Λυ, με τίτλο "Το Φως της Αρκαδίας". Την έκθεση θα εγκαινιάσει, παρουσία του καλλιτέχνη, ο Δανός πρέσβης Τομ Νόρινγκ.
Το Φώς της Αρκαδίας: Η έκθεση του Lars Ly στην Πινακοθήκη Πειραιά
Ο Lars Ly, γεννήθηκε το 1953, και σπούδασε στο Royal Academy of Arts στην Κοπενχάγη της Δανίας (1980-1986). Υπήρξε από τους κυριότερους εκφραστές της μοντέρνας παραστατικής ζωγραφικής που εμφανίστηκε στην βόρεια Ευρώπη την δεκαετία του 80.

Μέσα από τον πρωτότυπο τρόπο έκφρασής του καταφέρνει να αποδώσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με έντονα στοιχεία του παρελθόντος. Τα έργα του, έτσι, αγγίζουν τα πιο απόκρυφα συναισθήματα που αφορούν στη ζωή στη γη, σε μια παγκόσμια χρονοδιάσταση. Άντρας και γυναίκα, μαζί, αντιμέτωποι με τα σύγχρονα προβλήματα της ζωής, όπως άγχος, απομόνωση και μελαγχολία. Η ζωγραφική στον καμβά του Lars Ly κάποιες φορές χαρακτηρίζεται από εκρήξεις συναισθημάτων χαράς, δίνοντας έτσι μια διέξοδο στην αιωνιότητα.

Όλα τα έργα του Δανού καλλιτέχνη Lars Ly θα μπορούσαν να φέρουν το τίτλο «Αρκαδία». Η κεντρική ιδέα της έκθεσης βασίζεται στην έννοια της Αρκαδίας ειδωμένη υπό σκανδιναβικό πρίσμα. Από τα χρόνια της αρχαιότητας η Αρκαδία είναι συνώνυμη με την ειδυλλιακή ομορφιά του τοπίου, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από τον μοντέρνο πολιτισμό. Για τον Lars Ly, η Αρκαδία αποτελεί βασικό άξονα του καλλιτεχνικού του έργου. Είναι ο χώρος όπου ο προσωπικός του μύθος και η μυθολογία της καθημερινής ζωής εν έτη 2008 πραγματώνονται, ο τόπος που αντανακλά την αναζήτηση και την καλλιέργεια του ηδονισμού.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, κολάζ και κεραμικά. Όλα τα έργα είναι βασισμένα στην ιδέα του παραδείσου και έχουν σαφείς αναφορές σε αρχαία σχήματα, φόρμες και αφηγήσεις, τα οποία αναβιώνουν μέσα από την σύγχρονη ματιά του καλλιτέχνη. Το έργο του καλλιτέχνη χωρίζεται σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες: Φιλία στην Αρκαδία, Το Φως της Αρκαδίας, Στα Σύνορα της Αρκαδίας και Καθημερινότητα στην Αρκαδία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v