Διαλέξεις: 6 γυναίκες δημιουργοί στο Κυκλαδικό Μουσείο

Ένας ενδιαφέρον κύκλος 6 διαλέξεων με γενικό τίτλο: Έξι Γυναίκες Δημιουργοί του Μοντέρνου και του Μεταμοντέρνου Κόσμου, θα λάβει χώρα από 7 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου στο Κυκλαδικό Μουσείο, με εισηγήτρια την ιστορικό τέχνης Ιωάννα Βετσοπούλου.
Διαλέξεις: 6 γυναίκες δημιουργοί στο Κυκλαδικό Μουσείο
Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα το καλλιτεχνικό προσκήνιο πλημμύρισε κυριολεκτικά από γυναίκες δημιουργούς, ενώ αρκετοί μελετητές της Ιστορίας της Τέχνης άρχισαν να διατυπώνουν φεμινιστικές προσεγγίσεις και απόψεις. Τα ερωτήματα πολλά: άραγε τα μεγάλα γυναικεία ονόματα στην τέχνη αποτελούν εξαίρεση στον ανδροκρατούμενο κανόνα, και αν ναι γιατί; Η απουσία τους από το καλλιτεχνικό προσκήνιο του παρελθόντος έχει να κάνει μονάχα με κοινωνικοπολιτικές δομές ή και με τον τρόπο που γραφόταν μέχρι τώρα η Ιστορία της Τέχνης; Τι και πώς ζωγραφίζουν, πλάθουν, κατασκευάζουν οι γυναίκες δημιουργοί; Το θέμα της φυλετικής τους ταυτότητας και η σεξουαλικότητά τους καθορίζουν το έργο τους; Τις απασχολεί μονάχα ο ατομικός τους μικρόκοσμος ή και τα παγκόσμια θέματα;

Η Louise Bourgeois, η Liubov Popova, η Barbara Hepworth, η Niki de Saint Phalle, η Mary Cassat, η Rachel Whiteread – και δεν είναι οι μόνες - άφησαν ξεκάθαρο στίγμα στην τέχνη του αιώνα που πέρασε και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σημερινή τέχνη: χωρίς φεμινιστικές εξάρσεις και προκαταλήψεις θα προσπαθήσουμε να συνθέσουμε, όσο πιο περιεκτικά γίνεται, το πορτραίτο της καθεμιάς, τοποθετώντας το πάντα στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό σύστημα στο οποίο ανήκει.

Ημερομηνίες διαλέξεων
7 Οκτωβρίου
14 Οκτωβρίου
21 Οκτωβρίου
4 Νοεμβρίου
11 Νοεμβρίου
18 Νομεβρίου

Προσοχή: Στις 28 Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί διάλεξη

Οι διαλέξεις θα γίνονται με σύγχρονη προβολή διαφανειών, κάθε Τρίτη 6:00-7:30 το απόγευμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

• Κόστος παρακολούθησης: 200 ευρώ

• Μέλη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μέλη ICOM, Δημοσιογράφοι, Αρχαιολόγοι, Ξεναγοί, Εκπαιδευτικοί, Πολύτεκνοι (με την επίδειξη ταυτότητας): 160 ευρώ

• Άτομα 18-26 ετών, φοιτητές (με την επίδειξη ταυτότητας): 100 ευρώ

Η δήλωση συμμετοχής και η εξόφληση των διδάκτρων μπορεί να γίνει έως και την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 στο Λογιστήριο του Μουσείου ή με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή: ALPHA BANK 11500/2002/013699.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια
H Ιωάννα Βετσοπούλου αποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Essex, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ειδικεύτηκε στη μελέτη της τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα και του κλασικού Μοντερνισμού και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο (ΜΑ).

Από τον Ιανουάριο του 1988 διδάσκει Ιστορία της Τέχνης ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει οργανώσει και διδάξει πολυάριθμα σεμινάρια σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης του 20ού αιώνα, την Ιστορία της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, την Αναγεννησιακή τέχνη, το Ρομαντισμό και την Ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με φορείς όπως το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλκίδας, το Τμήμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολεγίου Αθηνών, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του οίκου δημοπρασιών Christie's, την πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Επίσης, συνεργάζεται ως μεταφράστρια με τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη και έχει μεταφράσει - από τα αγγλικά στα ελληνικά - τους εξής τόμους από τη σειρά Τέχνη και Ιδέες: Αρ Νουβώ, Κυβισμός, Μιχαήλ Άγγελος, Ρομαντισμός, Βαν Γκογκ και Η Αναγέννηση στη Βόρεια Ευρώπη. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι. Τηλ. 210 7228321 -3, Fax. 210 7239382
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v