Alvaro Siza: Το σύγχρονο αρχιτεκτονικό πνεύμα

Μέχρι τις 13 Μαΐου φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς η έκθεση των έργων του Alvaro Siza, με σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα των έργων του σπουδαίου πορτογάλου αρχιτέκτονα.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2007 και ώρα 20:30 εγκαινιάστηκε στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς 138, η έκθεση του κορυφαίου Πορτογάλου αρχιτέκτονα Alvaro Siza με τίτλο ”Έργα του Alvaro Siza”. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα, και το Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει από τις 27 Μαρτίου έως τις 13 Μαΐου 2007.

Πρόκειται για μία από τις παρουσιάσεις του έργου του Siza που πραγματοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα στο Τόκιο, την Βραζιλία και την Ελβετία. Εκτίθενται σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα, δεκαέξι αντιπροσωπευτικών έργων που σχεδιάστηκαν από το 1955 μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Πόρτο, η Γκαλερί Serpentine στο Λονδίνο, η Εκκλησία Santa Maria στην Πορτογαλία, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kiasma στο Ελσίνκι κ.α.

Στις 27 Μαρτίου, την ημέρα εγκαινίων της έκθεσης και ώρα 19:00, ο Alvaro Siza έδωσε διάλεξη, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη όπου και μίλησε για το έργο του και την σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Την έκθεση επιμελούνται ο αρχιτέκτων και συνεργάτης του Alvaro Siza, Carlos Castanheira και ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Τομπάζης.

Επιμέλεια σχεδιασμού έκθεσης: Alvaro Siza, Carlos Castanheira.

Οργάνωση και παραγωγή: Ελένη Τσιριγώτη, αρχιτέκτων διευθύντρια Ε.Ι.Α.

Λίγα λόγια για τον Alvaro Siza:

O Alvaro Siza γεννήθηκε στην πόλη του Ματοσίνιος της Πορτογαλίας το 1933. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Πόρτο από το 1949-1955 όπου και διατηρεί γραφείο από το 1954. Ξεκίνησε την διδακτική του δραστηριότητα το 1966 στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Πόρτο όπου και έγινε καθηγητής το 1976. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό της Σχολής Design του Χάρβαρντ, στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και της Μπογκότα καθώς και στο Πολυτεχνείο της Λοζάννης.

Συμπληρωματικά έδωσε διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κολομβία, στη Νορβηγία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στην Αυστρία και στην Αγγλία.

Ο Siza βραβεύθηκε από πολλούς οργανισμούς και ιδρύματα της Ευρώπης μεταξύ των οποίων, με το βραβείο Mies van der Rohe το 1986 και με το βραβείο Prince of Wales του Harvard το 1988.

Το 1992 κέρδισε το βραβείο Pritzker, τη μεγαλύτερη παγκόσμια βράβευση που απονέμεται σε αρχιτέκτονα.

Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του αποτελούν η τράπεζα Borges και Irmao στο Villa de Conde, η τσαγιερία Boa Nova στη Leca de Palmeira, ο παιδικός σταθμός ”Joao de Deus” στο Penafiel, το οικιστικό συγκρότημα ”Quinta de la Malagueria” στην Evora, την πολυκατοικία Schlessishes Tor στο Βερολίνο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Πόρτο.

Αρκετές είναι οι σημαντικές εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για το έργο του Alvaro Siza, τα τελευταία 30 χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το 1978, στη Μπιενάλε της Βενετίας, το 1987 στο Columbia της Νέας Υόρκης, το 1990 στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, το 2001 στην Yokohama Portside Gallery της Ιαπωνίας, το 2003 στην Μαδρίτη, το 2004 στο Μόντρεαλ και το 2006 στην Ανδόρα και στην Καλιφόρνια.

Ο συνεχής πειραματισμός χαρακτηρίζει το έργο του Siza και είναι γι’αυτό το λόγο που η αρχιτεκτονική του μεταφέρει σε εμάς μία εκπληκτική αίσθηση ελευθερίας. Μέσα από τις αυθεντικές σχεδιαστικές του περιπέτειες ο Siza καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια και να σφραγίσει την αρχιτεκτονική του με το ”ηρωικό πνεύμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής”.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά. Τετάρτη, Πέμπτη: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Κυριακή: 10.00-18.00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v