Οι εξωτικές περιπέτειες των… ρεβυθιών

Επιβιβαστείτε στις συνταγές-πτήσεις μας που θα σας ταξιδέψουν στην Ινδία και το Μεξικό για να δοκιμάσετε τα ρεβύθια με τον πιο εξωτικό τρόπο.
Οι εξωτικές περιπέτειες των… ρεβυθιών

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν με ρωτήσετε τι μου λείπει περισσότερο αυτόν τον καιρό, δεν είναι ούτε τα λούσα, ούτε τα κοσμικά εστιατόρια, ούτε τα πάρτυ. Τα ταξίδια μου λείπουν αφόρητα. Τα μακρινά, τα εξωτικά, τα περιπετειώδη ταξίδια. Τα άγνωστα μέρη, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, τα αλλιώτικα τοπία. Οι πρωτόγνωρες γεύσεις, οι μεθυστικές μυρωδιές. Την τελευταία φορά που είχα φτιάξει τη βαλίτσα μου για τόπους μακρινούς ήταν πριν τρία ολόκληρα χρόνια, όταν ταξίδεψα στη μαγική, τη μοναδική, την απίστευτη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Από τότε κόλλησα και το στερητικό σύνδρομο έχει γίνει ανυπόφορο.

Κι αφού προς το παρόν δεν προβλέπεται γιατρειά, ταξιδεύω νοερά και γευστικά. Αντί εμού, σήμερα είναι τα ρεβύθια που θα μπουν στο αεροπλάνο με προορισμό δύο χώρες σε δύο διαφορετικές ηπείρους. Με ολοκαίνουργια διαβατήρια και τις απαραίτητες βίζες, έχουν ήδη περάσει το check in, έχουν επιβιβαστεί και έχουν δέσει τις ζώνες ασφαλείας.



Ινδία: Namaste!

Κυρίες και Κύριοι, ο πιλότος και το πλήρωμα του αεροσκάφους σας καλωσορίζουν στην πτήση αρ. 225 με προορισμό το Νέο Δελχί.

Ρεβύθια με κάρυ
Για 4 άτομα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κ.σ. τοματοπελτέ, 1 γεμάτη κ.σ. πούδρα κάρυ και προαιρετικά 1-2 πρέζες chili ή μπούκοβο. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια και μυρίσει το κάρυ, προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένες σκ. σκόρδου και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε 250 γρ. ρεβύθια που τα έχουμε μουλιάσει σε νερό για 12 ώρες, ξεπλύνει και σουρώσει και νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας (στο 4 για κουζίνες με 9 σκάλες), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα ρεβύθια να σιγομαγειρευτούν και να χυλώσουν για περίπου 2 ώρες, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με την ποιότητά τους. Εάν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε νερό σταδιακά. Μόλις τα ρεβύθια μαλακώσουν και χυλώσουν, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε 2 χούφτες νεαρό σπανάκι και ½ κεσέ στραγγιστό γιαούρτι. Ανακατεύουμε και μόλις το σπανάκι μαραθεί, αποσύρουμε από το ζεστό μάτι.



Tips
• Αποφύγετε να αγοράσετε κάρυ από το σουπερμάρκετ, προτιμήστε τα μπαχαράδικα. Η διαφορά είναι τεράστια.
• Η ποσότητα του κάρυ στη συνταγή είναι τόση, ώστε η κάψα να είναι παρούσα, χωρίς όμως να είναι πολύ έντονη.
• Το σπανάκι μπαίνει στο τέλος στο κλειστό πλέον μάτι της κουζίνας ίσα ίσα να μαραθεί και να μαλακώσει, χωρίς να χάσει τα θρεπτικά του συστατικά.
• Ανάλογα με τα γούστα σας, θα κάνετε το φαγητό λιγότερο ή περισσότερο πηχτό: μπορείτε να το κάνετε είτε σαν χυλωμένη σούπα (όπως την κλασσική ρεβυθάδα), είτε σαν φαγητό με πηχτή σάλτσα που τρώγεται όμως με πιρούνι.
• Οι vegetarians και οι νηστεύοντες θα αντικαταστήσουν το γιαούρτι με γάλα καρύδας ή με κάποιο άλλο γάλα φυτικής προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, το γιαούρτι ή το φυτικό γάλα χρειάζονται για να δροσίσουν το φαγητό.
• Το φαγητό συνοδεύεται ιδανικά με ινδικά ζεστά ψωμιά. Τα πλέον γνωστά είναι τα naan, τα chapatti (μην το μπερδέψετε με το ψωμί τύπου τσιαπάτα) και τα paratha. Έχω βρει naan και chapatti σε κάποια μεγάλα σουπερμάρκετ στα ράφια με τα εξωτικά υλικά. Επίσης έχω κατά καιρούς παραγγείλει τα ψωμιά σε ινδικά εστιατόρια που είναι πλέον πολλά στην Αθήνα. Αυτή η πληροφορία αφορά μόνον τους λιγοστούς περιπετειώδεις τύπους που δεν διστάζουν να διανύσουν αποστάσεις προκειμένου να βρουν τα αυθεντικά υλικά της κάθε κουζίνας. Μην στενοχωριέστε όμως αν δεν ανήκετε σ’ αυτή τη συνομοταξία, αντικαταστήστε με αραβική πίτα κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Καλό είναι να τη ζεστάνετε λίγο πριν τη σερβίρετε.


Μεξικό: Hola!

Κυρίες και Κύριοι, ο πιλότος και το πλήρωμα του αεροσκάφους σας καλωσορίζουν στην πτήση αρ. 884 με προορισμό την Τιχουάνα.

Ρεβύθια με κύμινο και καπνιστή πάπρικα
Για 4 άτομα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κ.σ. τοματοπελτέ, 1 κ.γλ. κύμινο, 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα και 1-2 πρέζες πιπέρι cayenne. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια και μυρίσουν τα μπαχαρικά, προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένες σκ. σκόρδου και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι και 250 γρ. ρεβύθια που τα έχουμε μουλιάσει σε νερό για 12 ώρες, ξεπλύνει και σουρώσει. Τέλος προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να σκεπάζει τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας (στο 4 για κουζίνες με 9 σκάλες), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα ρεβύθια να σιγομαγειρευτούν και να χυλώσουν για περίπου 2 ώρες, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με την ποιότητά τους. Εάν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε νερό σταδιακά. Στο τέλος το φαγητό θα πρέπει να έχει πηχτή σάλτσα, αλλά να μην είναι σούπα. Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο (ή μαϊντανό για όσους δεν τον αγαπούν) και λίγο γιαούρτι (ή ξινή κρέμα) για όσους δεν απέχουν από τα υλικά ζωικής προέλευσης.



Tips
• Όσον αφορά τα μπαχαρικά, έχω πάντα την ίδια σύσταση : να αποφεύγετε τα σουπερμάρκετ.
• Το ίδιο έχω επίσης να πω, όπως και στην προηγούμενη συνταγή, για την κάψα : οι προτεινόμενες ποσότητες των καυτερών μπαχαρικών είναι τόσες, ώστε το φαγητό να έχει την απαραίτητη κάψα, χωρίς όμως να καταστρέφει τη γεύση και το άρωμα. Μόνον η δοκιμή θα σας οδηγήσει στην κατεύθυνση που θέλετε.
• Εδώ τα πράγματα είναι ευκολότατα ως προς το ιδανικό ψωμί που θα συνοδεύσει το φαγητό, γιατί βρίσκουμε πλέον παντού τις μαλακές μεξικάνικες τορτίγιες. Ζεστάνετέ τις ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.

Στο ταξίδι της επιστροφής, κουρασμένα αλλά πανευτυχή, τα ρεβύθια αναπολούν ήδη τις αξέχαστες στιγμές που έζησαν κι ετοιμάζονται να διηγηθούν με το νι και με το σίγμα στους φίλους τους τις εξωτικές τους περιπέτειες.

Κυρίες και Κύριοι, σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την εταιρία μας για το ταξίδι σας, σας ευχόμαστε καλή διαμονή και περιμένουμε να σας δούμε και πάλι στις πτήσεις μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v