Χριστουγεννιάτικη συμφωνία: Prelude

Το πρώτο μέρος της Χριστουγεννιάτικης Συμφωνίας είναι μικρές, έξυπνες συμβουλές για το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού.
Χριστουγεννιάτικη συμφωνία: Prelude
της Αγάπης Μαργετίδη

Σχεδιάζοντας την φετινή χριστουγεννιάτικη ιστορία, το μυαλό μου ταξίδεψε μουσικά. Σαν να έμπαινα στην ολοκαίνουργια αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να απολαύσω τον Καρυοθραύστη, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι όλων των εποχών. Όπως όταν ήμουν νεαρό κορίτσι και συνόδευσα τον πατέρα μου στο μυθικό Royal Albert Hall, όπου με ορθάνοιχτα τα μάτια και τ’ αυτιά τεντωμένα, μπήκα στον μαγικό κόσμο του μπαλέτου και της μουσικής, των φαντασμαγορικών σκηνικών και των αλέγρων χορών.

Όπως όλοι όσοι ασχολούνται με τις συνταγές στα περιοδικά, έντυπα ή διαδικτυακά σαν το δικό μας, έτσι κι εγώ είχα χθες την prova generale, 16 ολόκληρες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Όλος ο θίασος επί σκηνής, τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πλήρη ανάπτυξη και παράταξη. Γελάσαμε πολύ, κυρίως την ώρα που έφερνα τα πιάτα στο τραπέζι και δεν άφηνα κανέναν να τα αγγίξει πριν πετύχω δυο-τρεις καλές φωτογραφίες. Συχνά πυκνά και τάχα μου διακριτικά, απλώνονταν διάφορα χέρια στο τραπέζι και άρπαζαν μια πατάτα από δω, ένα κρεμμυδάκι από κει, ενώ οι υπόλοιποι τον κατσάδιαζαν κανονικά! Ευτυχώς η τύχη με βοήθησε και δεν τους ταλαιπώρησα πολύ.



Το σημερινό και τα προσεχή επτά μέρη που θα ακολουθήσουν και θα σας παρουσιάσω ένα-ένα τις επόμενες μέρες, αποτελούν τη δική μου Χριστουγεννιάτικη Συμφωνία που συνέθεσα για σας. Σαν κάθε συμφωνία, έτσι κι αυτή αρχίζει με το πρελούδιο του στρωσίματος και στολίσματος του τραπεζιού. Άλλη σουρεαλιστική κατάσταση η χθεσινή, το στολισμένο τραπέζι σε ένα καθόλου χριστουγεννιάτικο σπίτι, γιατί πού καιρός για στολίσματα; Εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν μου άρεσε να στολίζω νωρίς, ούτε να φορτώνω πολύ το σπίτι. Τα παραμυθένια παλατάκια δεν μου πάνε καθόλου.

Ούτε το τραπέζι μου μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος νεραϊδένιο, τουλάχιστον όχι με τα νεραϊδένια στάνταρντ! Αγαπώ το mix & match και τις αντιθέσεις. Μου αρέσει να μπερδεύω κρύσταλλα με χρωματιστά γυαλιά, σκαλιστά παλιά μαχαιροπήρουνα με minimal αισθητικής πιάτα. Ζωηρά και χαρούμενα χρώματα σε λευκό τραπεζομάντηλο. Πολλά κεριά και πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες μπάλες μέσα σε κάθε πιάτο. Ίσως και λίγο glitter στα μεγάλα μου κέφια, κι αυτό είναι όλο.

Αυτά όσον αφορά το προσωπικό μου γούστο. Όσο για εσάς, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε σε κλασσικό ή πιο σύγχρονο μοτίβο, σε βαρύτιμα υφάσματα και vintage πορσελάνες ή σε πιο απλά και ζεστά σκηνικά. Η μονοχρωμία είναι πάντα κομψή, ενώ η πολυχρωμία λίγο πιο δύσκολη, αφού θέλει περισσότερη μελέτη για να υπάρχει αρμονία. Το λευκό είναι πάντα φωτεινό και χαρούμενο και ταιριάζει σε μεσημεριανά γεύματα, ενώ τα σκούρα χρώματα αναδεικνύονται μοναδικά με το φως των κεριών.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε τα μαλλιοκέφαλά σας, εποχές που είναι. Λίγη φαντασία και διάθεση αρκούν. Αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα στο λευκό τραπεζομάντηλο, βάλτε ένα runner κι αν δεν έχετε, μια όμορφη μεταξωτή, ταφταδένια ή βελούδινη εσάρπα. Στη μέση του τραπεζιού μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα μια υπέροχη γιρλάντα με βάση κλαριά έλατου και ενδιάμεσα φρούτα (πορτοκάλια, μήλα, φρέσκα cranberries και ρόδια), κουκουνάρες και κεριά σε ποτηράκια. Για λάμψη, ψεκάστε κάποια στοιχεία με λίγο νερό και πασπαλίστε τα με λίγο glitter ή τοποθετήστε λαμπάκια-ψείρες με μπαταρία πλεγμένα μέσα στα κλαριά της βάσης. Γεμίστε με τέτοια λαμπάκια ένα μικρό διαφανές βάζο και έχετε από το τίποτε ένα σούπερ διακοσμητικό.

Μπορείτε να βάλετε σε κάθε πιάτο όπως έκανα εγώ, λίγες μπάλες διαφόρων μεγεθών ή να γεμίσετε διάφανα ποτήρια με μικρές μπάλες. Τα στολίδια του δέντρου γίνονται απίθανα διακοσμητικά για το τραπέζι και τα πιάτα σας. Άλλη ιδέα είναι να δέσετε τις πετσέτες του φαγητού με όμορφη κορδέλα και να τοποθετήσετε από ένα κλαρί ίλεξ ή μυρτιάς. Μια πιατέλα για cakes με πόδι γίνεται βάση για χαμηλά κεριά και γκι.

Τα φαγητά και τα γλυκά στολίζονται επίσης με άπειρα πράγματα. Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κλαριά διακοσμούν τις πιατέλες. Τα σπόρια από το ρόδι ή τα φρέσκα κατακόκκινα cranberries που βρίσκουμε εύκολα αυτή την εποχή, στολίζουν σαλάτες, πιλάφια κι ένα σωρό άλλα εδέσματα. Τα γλυκά είναι σαν να έχουν βγει από παραμύθι με σύννεφα ζάχαρης άχνης, λευκής ή χρωματισμένης με βρώσιμες ιριδίζουσες σκόνες που θα βρείτε σε καταστήματα ειδών ζαχαροπλαστικής.

Το πρελούδιο μόλις τελείωσε και ο μαέστρος σηκώνει τη μπαγκέτα του για το δεύτερο μέρος της Χριστουγεννιάτικης Συμφωνίας. Μικρή ανάσα και πάμε για το allegro. Μην φύγετε!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v