Τα ξέφτια της γιορτής

Πώς να φτιάξετε ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο ζυμαρικών με τον καπνιστό σολομό που περίσσεψε από τις εορταστικές μαγειρικές σας.
Τα ξέφτια της γιορτής

της Αγάπης Μαργετίδη

Ελπίζω, σήμερα που έχει μπει πλέον ο Ιανουάριος του 2018, να έχετε αδειάσει το ψυγείο σας, τουλάχιστον από τα εδέσματα των Χριστουγέννων και να σας απομένουν αυτά της Πρωτοχρονιάς. Αν όμως έχετε ακόμη απόθεμα γαλοπούλας ή άλλου ψητού πτηνού, ανατρέξτε στην περσινή μου πρόταση και φτιάξτε τη νόστιμη πίτα που σας είχα δείξει

Το δικό μου ψυγείο είναι ευτυχώς μετρίως γεμάτο και ίσως, λέω ίσως σε λίγες μέρες, αφού το αδειάσω εντελώς, καταφέρω να αρχίσω λίγο πιο μετρημένη διατροφή, κάποια μίνι αποτοξίνωση, κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Δεν εννοώ αμέσως όμως, μη μας πέσει κι απότομα! Έχω κι εγώ κάποια τελευταία πραγματάκια να ανακυκλώσω. Για σήμερα αποφάσισα να αποτελειώσω τον καπνιστό σολομό. Η συνταγή που σας προτείνω είναι πανεύκολη και ταχύτατη, έτσι δεν θα ξοδέψετε πολλή – δυσεύρετη – ενέργεια, την οποία είμαι βέβαιη ότι φυλάτε ως κόρην οφθαλμού μετά τα ξεσαλώματα των γιορτών.

Η συνταγή, ζυμαρικά με καπνιστό σολομό, δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και φιγουράρει σε πλείστα ψευτο-ιταλικά εστιατόρια. Είναι όμως συνήθως πολύ λιπαρά και λιγωτικά, με προβρασμένα μακαρόνια της συμφοράς και υποψία μόνον σολομού. Δείτε λοιπόν πώς θα δώσετε σ’ αυτό το απλούστατο αλλά παραγνωρισμένο πιάτο, φινέτσα, νοστιμιά και χαρακτήρα.

Ταλιατέλες με καπνιστό σολομό και βότκα

Για 2 άτομα. Η σάλτσα γίνεται ώσπου να πεις κύμινο, επομένως βάζουμε πρώτα να βράσει νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσει το νερό, προσθέτουμε χοντρό αλάτι και βράζουμε 250 γρ. ταλιατέλες, με προσοχή να μείνουν al dente. Παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά 100 ml κρέμα γάλακτος (μισό κουτάκι της συσκευασίας των 200 ml) με 1 σφηνάκι βότκα, το ξύσμα ενός λεμονιού και χοντροτριμμένο πιπέρι. Δεν θέλουμε να βράσει η κρέμα, παρά μόνο να ζεσταθεί και να μην εξατμισθεί η βότκα. Κόβουμε σε λωρίδες 4 φέτες καπνιστού σολομού και ψιλοκόβουμε λίγο άνηθο. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, κρατάμε λίγο από το νερό τους σε ένα μπολ και τα στραγγίζουμε. Στην κατσαρόλα, στο σβηστό πλέον αλλά ζεστό ακόμη μάτι της κουζίνας, λιώνουμε 25 γρ. φρέσκο βούτυρο, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα. Τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και τον καπνιστό σολομό, κρατώντας λίγο και από τα δύο για το ντεκόρ. Ο σολομός που θα μπει μέσα στα ζυμαρικά και θα ανακατευτεί με τη σάλτσα θα αλλάξει χρώμα και θα ασπρίσει από την θερμότητα, ενώ αυτός που θα βάλουμε στο τέλος στην κορυφή κάθε πιάτου θα μείνει αναλλοίωτος. Θα χρειαστεί επίσης να προσθέσουμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, για να είναι η σάλτσα μελωμένη. Ανακατεύουμε απαλά και μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε δύο πιάτα. Τοποθετούμε στην κορυφή τα κομμάτια του ψαριού που κρατήσαμε, ξύνουμε λίγο ακόμη λεμόνι, τρίβουμε πιπέρι στον μύλο και στολίζουμε με λίγο ακόμη άνηθο.

Tips
-Θα παρατηρήσατε ίσως ότι η κρέμα είναι μετρημένη. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου χειρότερο πράγμα από ζυμαρικά (ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό, εδώ που τα λέμε) που κολυμπάνε στην κρέμα. Αν κάνετε δε τον κόπο και ψάξετε να βρείτε την γαλλική πηχτή φρέσκια κρέμα ή τη ρώσικη εκδοχή της που ονομάζεται Smetana, δεν θα το μετανιώσετε : και οι δύο αυτές κρέμες έχουν απίστευτα νόστιμη υπόξινη γεύση, όσο για την υφή, δεν παίζεται.
-Το ζέσταμα της κρέμας (πηχτής ή αραιής) πρέπει να γίνεται πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην βράσει.
-Εάν βρείτε φρέσκες ταλιατέλες στο ψυγείο του σουπερμάρκετ, προτιμήστε τις. Είναι πολύ νόστιμες και βράζουν σε 2-3΄. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχετε όλα τα υπόλοιπα υλικά έτοιμα από πριν, για να είστε τέλεια συγχρονισμένοι. Τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα αποξηραμένα, επομένως θα χρειαστείτε 500 γρ., ενώ θα κρατήσετε τις ίδιες ποσότητες των υπόλοιπων υλικών.
-Οι ταλιατέλες που είναι φαρδιές, είναι το ιδανικό ζυμαρικό για τη συνταγή : η σάλτσα κολλάει καλύτερα επάνω τους. Άλλα μακριά ζυμαρικά που ταιριάζουν είναι τα fettuccine και οι παπαρδέλες. Μπορείτε όμως να επιλέξετε και κοντά ζυμαρικά με τρύπα, όπως οι πένες και τα ριγκατόνι. Αυτά όμως, λόγω του κενού της τρύπας, θέλουν περισσότερη σάλτσα, έτσι αυξήστε λίγο την κρέμα. Ταιριάζουν πάρα πολύ και τα casarecce (σιουφιχτά).
-Το ιδανικό είναι να έχετε ζεστάνει τα πιάτα στον φούρνο στους 50ο C, για να κρατηθεί η μακαρονάδα ζεστή για περισσότερη ώρα και να την απολαύσετε αργά αργά.
-Η παγωμένη βότκα θα συνοδεύσει με μεγάλη χαρά τη μακαρονάδα σας και θα πάρει από πάνω σας όλη την κούραση των ημερών. Η δίαιτα ας περιμένει για λίγο!

Καλή Χρονιά είπαμε; Δεν είπαμε! Ας είναι το 2018 η χρονιά όλων μας κι ας κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε την αισιοδοξία ψηλά. Καλή Χρονιά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v