Bon Agapi: Season 2

Εγκαινιάζουμε τη δεύτερη… σεζόν του «σίριαλ» αυτής της στήλης, με μια δροσιστική, ρουστίκ τάρτα με φράουλες.
Bon Agapi: Season 2

της Αγάπης Μαργετίδη

Από την ημέρα που άρχισα να σας γράφω από εδώ, δυο χρόνια και κάτι ψιλά και καμιά διακοσαριά συνταγές πριν, ήταν η πρώτη φορά που έλειψα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το είχα αποφασίσει και το είχα ανακοινώσει στους φίλους μου ότι φέτος το Πάσχα δεν θα μαγείρευα τί-πο-τα, όπερ και εγένετο. Ήμουν συνέχεια έξω και το χάρηκα πολύ που με τάισαν άλλοι. Έτσι, για αλλαγή. Αυτά βέβαια ως προς τη μαγειρική, γιατί κατά τα άλλα δεν τεμπέλιασα και τόσο, ίσα ίσα που βρήκα την ευκαιρία να ταξινομήσω κάποια πράγματα, να καταστρώσω σχέδια, να σκεφτώ καινούργια σενάρια.

Σήμερα δεν κρατιέμαι άλλο. Έχουμε μπει για τα καλά στην άνοιξη και μαζί με την φύση θα οργιάσω κι εγώ! Για να εγκαινιάσω τη δεύτερη σεζόν του σήριαλ, έφτιαξα μια υπέροχη ρουστίκ τάρτα με φράουλες που ναι μεν έχει πολλά στοιχεία (ή παρασκευές για να χρησιμοποιήσω την ορολογία του Masterchef), είναι όμως πολύ απλά κι εύκολα. Ο όρος ρουστίκ αφορά την εμφάνιση που την λες εξοχική, την λες ανεπιτήδευτη, την λες φρέσκια, στο φινάλε την λες ρουστίκ και ξενοιάζεις.


Ρουστίκ τάρτα με φράουλες

Πρώτες ετοιμάζουμε τις φράουλες: Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε ένα κεσεδάκι φράουλες (500 γρ.) στα 2 ή στα 4, αναλόγως του μεγέθους τους. Τις βάζουμε σε μπολ, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από 1 μέτριο λεμόνι, 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι και προαιρετικά ένα ποτηράκι αλκοόλ (ταιριάζουν τα αρωματικά αποστάγματα όπως η grappa, το kirsch, το eau de vie από framboises, το λικέρ από μαύρα φραγκοστάφυλα – θα το βρείτε ως crème de cassis – με το οποίο φτιάχνουμε το κλασσικό cocktail Kir). Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι οι φράουλες να αφήσουν το ζουμί τους. Κατόπιν τις σουρώνουμε πάνω από ένα κατσαρολάκι και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Αρωματίζουμε το ζουμί προαιρετικά με μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι ή πιπέρι cayenne ή chili και το βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό σιρόπι (περίπου 10΄). Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στις φράουλες και τις ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Κατόπιν ασχολούμαστε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 3 κρόκους αυγών που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου με 2 ¼ κοφτές κ.σ. corn flour και 1 πρέζα αλάτι. Φροντίζουμε να διαλύσουμε καλά το corn flour. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 450 ml γάλα, 75 γρ. ζάχαρη και 45 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε με το σύρμα συχνά και αποσύρουμε από την εστία πριν βράσει το μίγμα. Προσθέτουμε λεπτό ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι. Ρίχνουμε σταδιακά και αργά αργά ένα μέρος του ζεστού μίγματος στο μίγμα των αυγών χτυπώντας με το σύρμα συνεχώς (ακριβώς όπως κάνουμε για το αυγολέμονο) και μόλις αυτό ανεβάσει θερμοκρασία χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πήξουν τα αυγά σαν ομελέτα, ενώνουμε τα δύο μίγματα μαζί στο κατσαρολάκι και το ξαναβάζουμε στην φωτιά, σε μέτρια ένταση. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να είναι εντελώς λεία. Την βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην δημιουργηθεί πέτσα και μόλις χλιάνει, την βάζουμε στο ψυγείο.

Τρίτον, φτιάχνουμε την βάση της τάρτας: Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε ένα φύλλο σφολιάτας. Με ένα μυτερό μαχαιράκι χαράζουμε ένα κάδρο 1,5 εκ. περιμετρικά, με προσοχή να μην κοπεί το φύλλο μέχρι κάτω. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης για περίπου 30΄, μέχρι η σφολιάτα να ροδοκοκκινίσει και το εσωτερικό του περιθωρίου που έχουμε χαράξει να φουσκώσει πολύ. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Όση ώρα ψήνεται η σφολιάτα καβουρδίζουμε 50 γρ. ανάλατα και άψητα φιστίκια Αιγίνης σε μέτρια φωτιά και μόλις κρυώσουν τα χοντροκόβουμε είτε στο χέρι με κοφτερό μαχαίρι είτε στον πολυκόφτη με απότομες διακεκομμένες κινήσεις.

Τέλος συναρμολογούμε την τάρτα: χτυπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας το μέσον της ψημένης σφολιάτας που έχει φουσκώσει στον φούρνο για να την κάνουμε επίπεδη. Στρώνουμε μέσα στο περιθώριο του κάδρου την κρέμα, αφού έχουμε φροντίσει να την βγάλουμε από το ψυγείο για περίπου 30΄ και να την ανακατέψουμε με το σύρμα για να την αφρατέψουμε. Από πάνω βάζουμε τις φράουλες και το σιρόπι τους και τέλος πασπαλίζουμε με τα φιστίκια.



Tips
• Οι φράουλες και η κρέμα μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη κι έτσι η δουλειά να μοιραστεί στα δύο.
• Το ελαφρώς καυτερό ταιριάζει απόλυτα με τις φράουλες, δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε. Για την ποσότητα του μαύρου πιπεριού ή του cayenne ή του chili οδηγηθείτε από τα γούστα σας. Προσθέστε το σταδιακά και δοκιμάζετε κάθε φορά.
• Αντί για βαλσαμικό ξύδι μπορείτε να βάλετε πετιμέζι.
• Αντί για ξύσμα και χυμό λεμονιού, μπορείτε να βάλετε μοσχολέμονο (lime) ή πορτοκάλι.
• Σε περίπτωση που κάτι σας ξεφύγει και η κρέμα δεν είναι λεία, είτε γιατί έχει κομματάκια από ψημένο αυγό είτε γιατί δεν διαλύσατε καλά το corn flour, περάστε την από ψιλή σήτα για να απομακρύνετε τα όποια γρομπαλάκια.
• Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να φτιάξετε κρέμα ζαχαροπλαστικής, μπορείτε να την αντικαταστήσετε από ελαφριά chantilly που θα φτιάξετε χτυπώντας στο mixer πολύ κρύα κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη. Θα την αρωματίσετε κι αυτήν με ξύσμα λεμονιού ή lime ή πορτοκαλιού.
• Αν παρατηρήσετε με προσοχή τις φωτογραφίες, θα δείτε πως η κρέμα είναι λίγη, σχεδόν δεν φαίνεται καθόλου. Ήταν δικό μου λάθος, δεν υπολόγισα σωστά τις ποσότητες και έφτιαξα λιγότερη από όσο έπρεπε. Οι φίλοι που γευθήκαμε την τάρτα αποφανθήκαμε πως την χρειαζόταν λίγη κρέμα παραπάνω, κι έτσι προσάρμοσα τις ποσότητες των υλικών, όπως σας τις γράφω στη συνταγή.
• Η σφολιάτα είναι σαν την μαρέγκα, με το που θα έρθει σε επαφή με κάτι υγρό θα πανιάσει. Γι’ αυτό συναρμολογήστε την τάρτα την τελευταία στιγμή και φροντίστε να την φάτε όλη. Αν δεν είστε πολλοί, μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε ατομικές τάρτες, μειώνοντας βεβαίως αναλογικά τις ποσότητες των επί μέρους υλικών.

Έτσι λοιπόν που τα λέτε φίλοι μου. Καλά τα πέρασα, ξεκουράστηκα και ανανεώθηκα, και τώρα ανυπομονώ να ξεδιπλώσω το σενάριο του δεύτερου κύκλου του σήριαλ Bon Agapi. Τον νου σας μη με δείτε στο κόκκινο χαλί των επόμενων Emmy!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v