Η Μεγάλη Εβδομάδα και το κυνήγι του χρόνου

Μια υπέροχη συνταγή για λαχταριστό νηστήσιμο σταφιδόψωμο με ελαιόλαδο και κάρδαμο, ό,τι πρέπει για πρωινό ή απογευματινό τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα και το κυνήγι του χρόνου

της Αγάπης Μαργετίδη

Να που καταφθάνει η Μεγάλη Εβδομάδα. Πότε κιόλας; Αμάν αυτός ο καιρός που τρέχει, τι θα κάνουμε με την περίπτωσή του; Η αυτόματη αντίδραση είναι το άγχος, δεν είναι όμως λύση. Είναι όπως όταν ήμουν μικρή και είχαμε πάει επίσκεψη στο σπίτι του θείου μου στην Κηφισιά. Μόλις είχε αποκτήσει ένα υπέροχο νεαρό παιχνιδιάρικο λυκόσκυλο που μόλις με είδε, έτρεξε καταπάνω μου για να παίξουμε. Κι εγώ πού να το ξέρω; Ήταν η πρώτη μου επαφή με ζώο και τα χρειάστηκα κανονικότατα. Το σπίτι ήταν στη μέση του οικοπέδου και γύρω γύρω είχε κήπο. Μπροστά εγώ πίσω ο σκύλος για αμέτρητους γύρους, μέχρι που με λυπήθηκε ο θείος και τον μάζεψε. Μετά βέβαια γίναμε πρώτοι φίλοι αλλά εκείνο το πρώτο χουνέρι δεν θα το ξεχάσω.

Κάπως έτσι και με τον χρόνο, αν τον δούμε σαν εχθρό είναι βέβαιο πως εμείς θα είμαστε οι χαμένοι. Δύο είναι οι λύσεις: είτε θα παίξουμε κι εμείς μαζί του είτε θα σφυρίξουμε αδιάφορα, είναι τόσο απλό. Αφού λοιπόν ήρθε η ώρα, ας καλοδεχτούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με ένα νηστήσιμο σταφιδόψωμο, με υπέροχα αρώματα. Για πρωινό ή απογευματινό, θα μας κρατήσει γλυκιά συντροφιά για όλη την εβδομάδα. Είναι πανεύκολο, δεν χρειάζεται μίξερ, ενώ για τη ζύμη θα λερώσετε ένα μπολ όλο κι όλο. Το ταψί θα στρωθεί με λαδόκολλα, οπότε μόνο ένα ξέπλυμα θα χρειαστεί.


Σταφιδόψωμο με ελαιόλαδο και κάρδαμο

Μουσκεύουμε 200 γρ. μαύρες αποξηραμένες σταφίδες σε 50 γρ. λικέρ εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, κουμκουάτ) ή κάποιο άλλο αλκοόλ της αρεσκείας μας (κονιάκ, ημίγλυκο επιδόρπιο κρασί όπως το Μοσχάτο Ρίου Πατρών) για τουλάχιστον 30’. Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 200 γρ. απαλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δύο μανταρίνια και 220 γρ. καστανή ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί όσο γίνεται περισσότερο η ζάχαρη (η καστανή ζάχαρη δεν θα διαλυθεί εντελώς σαν την λευκή). Προσθέτουμε 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις που έχουμε κοσκινίσει με 1 κ. γλ. baking powder και μια πρέζα αλάτι και αναμιγνύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες, μαζί και όσο αλκοόλ δεν έχουν απορροφήσει και 1 κοφτό κ.γλ. σπόρους πράσινου κάρδαμου (βλ. tips). Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά. Στρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί διαστάσεων περίπου 20 χ 25 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή λαδόκολλα περιμετρικά, για να σηκώσουμε εύκολα το cake όταν ψηθεί. Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια, φροντίζοντας να έχει ίδιο πάχος παντού. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 50΄, αναλόγως πάντα του μεγέθους του ταψιού. Αφήνουμε το cake να κρυώσει ελαφρά για 15’, το βγάζουμε από το ταψί τραβώντας το από τις άκρες της λαδόκολλας, την αφαιρούμε και κρυώνουμε εντελώς το cake πάνω σε σχάρα.

Tips
• Βγάζουμε τους σπόρους του κάρδαμου κοπανώντας τις κάψουλες στο γουδί μέχρι να ανοίξουν και μετά με τα δάχτυλά μας ξεκολλάμε τους σπόρους από τα τοιχώματα της κάψουλας.
• Η ποσότητα του κάρδαμου θέλει προσοχή γιατί το άρωμά του είναι πολύ έντονο. Μην το παρακάνετε.
• Το μέγεθος του ταψιού είναι σημαντικό για να πάρει ύψος το cake : εάν το ταψί είναι πολύ μεγάλο, το cake στις άκρες θα παραψηθεί σαν μπισκότο.
• Μπορείτε βεβαίως να βάλετε τη ζύμη σε κλασσική παραλληλόγραμμη φόρμα για cake, αφού την λαδώσετε και την αλευρώσετε, απλώς δεν θα θυμίζει το σταφιδόψωμο, αλλά ένα οποιοδήποτε cake.
• Το πασπάλισμα της επιφάνειας με καστανή ζάχαρη δίνει ένα ευχάριστο κριτσάνισμα στο δόντι, μπορείτε όμως να το παραλείψετε.



Εσείς έχετε πολλές προετοιμασίες για το Πάσχα; Μην αγχώνεστε, όλα θα γίνουν. Ψήστε αυτό το εξαίσιο σταφιδόψωμο, βάλτε αχνιστό καφέ ή τσάι, πάρτε χαρτί και μολύβι και καταστρώστε το πρόγραμμά σας με ηρεμία. Το ίδιο ακριβώς σκοπεύω να κάνω κι εγώ. Προς το παρόν θα σας ξαναθυμίσω κάποιες περσινές πασχαλινές ιδέες μου κι από τη Δευτέρα θα είμαι έτοιμη να σας πω καινούργια, φρέσκα πράγματα. Καλή μας δύναμη!

-Πασχαλινή πίτα με συκωταριά
-Mousse σοκολάτας με τσάι
-Η άνοιξη στο πασχαλινό τραπέζι 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v