Περί γευστικής διαπαιδαγώγησης των τέκνων

Μια σούπερ συνταγή για να φτιάξετε café μπανάνα-σοκολάτα με λαχταριστό γλάσο καφέ ή σοκολάτα.
Περί γευστικής διαπαιδαγώγησης των τέκνων

της Αγάπης Μαργετίδη

Προ ημερών διάβασα ένα άρθρο που με θύμωσε πολύ. Πρέπει λέει να μάθουμε τα παιδιά να τρώνε τις μαυρισμένες μπανάνες με το ζόρι, κι ας αηδιάζουν, κι ας κλαίνε με μαύρο δάκρυ, κι ας τους έρχεται αναγούλα μόνο στη θέα τους. Γιατί καλοί μου; Τίποτα δεν σας έμεινε από τότε που ήσασταν παιδιά και σας βασάνιζαν οι γονείς σας μέχρι να καταπιείτε τις μπάμιες ή τον τραχανά; Ή μήπως νομίζετε ότι έτσι θα σκληραγωγήσετε τα μικρά παιδιά για να γίνουν καλοί άνθρωποι ή να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής;

Είμαι η πρώτη που λέω πως τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν στις διάφορες γεύσεις και να μην τους γίνονται όλα τα χατίρια. Ενίοτε μαλώνω τον αδελφό μου και τη νύφη μου – κι ας με συγχωρήσουν – όταν διαπιστώνω ότι ενδίδουν σε παράλογα τερτίπια των παιδιών, γευστικά και άλλα. Από την παρότρυνση όμως του «τουλάχιστον δοκίμασε» μέχρι το μαρτύριο «ή τρως το σπανάκι ή μένεις νηστικός» υπάρχουν πολλά στάδια. Κανένας δεν ωρίμασε με βασανιστήρια.

Ναι, το έχω διαβάσει κι εγώ πως όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο θρεπτική και ευεργετική για την υγεία είναι. Ωραία, τι να κάνουμε τώρα; Μαυρισμένη μπανάνα κανείς δεν θα με εξαναγκάσει να φάω, να χτυπιέται κάτω! Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ασχήμια της, μου πέφτει πολύ βαριά στο στομάχι.

Τις προάλλες που είχαν ξεμείνει τρεις μπανάνες και είχαν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους και τα δικά μου, ξέθαψα μια συνταγή για σοκολατένιο cake με μπανάνα. Το έφτιαξα και σκέφτηκα να του προσθέσω ένα γλάσο από μυρωδάτο καφέ που είχα δει σε άλλη συνταγή. Ο συνδυασμός ήταν άψογος και σήμερα σας το προσφέρω με μεγάλη χαρά. Για τα παιδιά θα φτιάξετε γλάσο με σοκολάτα. Τουλάχιστον εδώ μάλλον θα συμφωνήσουμε, γιατί αν δώσετε στα παιδιά σας καφέ, πρώτοι εσείς θα μετανιώσετε!


Cake μπανάνα-σοκολάτα με γλάσο καφέ ή σοκολάτα

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό 115 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με ½ φλ. τσ. κρυσταλλική ζάχαρη και 1/3 φλ. τσ. σκούρα καφέ ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Κατά διαστήματα σταματάμε το μηχάνημα και με μία σπάτουλα σπρώχνουμε το μίγμα στο μέσον του κάδου. Προσθέτουμε ένα-ένα 2 αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Κατόπιν προσθέτουμε 3 μεγάλες ώριμες μπανάνες που τις έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι (βλ. tips) και δίνουμε δυο-τρεις γύρους ακόμη, ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στερεώνουμε μια ψιλή σήτα πάνω στον κάδο του μίξερ και βάζουμε μέσα 2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ¼ φλ. τσ. σκόνη κακάο, 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα και μία καλή πρέζα αλάτι. Ανασηκώνουμε τη σήτα και την κουνάμε πάνω από τον κάδο, κοσκινίζοντας και προσθέτοντας ταυτοχρόνως τα στερεά υλικά μέσα στο αρχικό μίγμα. Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα για να μην πεταχτούν οι σκόνες έξω από το μίξερ, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά στο μίγμα (βλ. tips). Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη παραλληλόγραμμη φόρμα μήκους περίπου 25 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 175ο C για περίπου 50-55΄. Το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για να ελέγξουμε το ψήσιμο θα είναι στεγνό μεν, με λίγη υγρασία δε : αυτό είναι το μυστικό για να μην παραψηθεί το cake και στεγνώσει εντελώς. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε μέσα στην φόρμα για περίπου 10΄, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας 1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη άχνη με 5 κ.σ. δυνατό καφέ φίλτρου και προαιρετικά εάν αγαπάμε πολύ τον καφέ, προσθέτουμε 1 γεμάτο κ.γλ. σκόνη καφέ espresso. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο cake σταδιακά, για να το αφήσουμε να «τρέξει» και στα πλάγια. Κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη πριν κόψουμε την πρώτη φέτα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς το γλάσο (20΄ οπωσδήποτε). Το παιδικό γλάσο θα γίνει ανακατεύοντας 1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη άχνη με 4 κ.σ. σκόνη κακάο και 5 κ.σ. νερό ή γάλα.

Tips
• Λόγω της καφέ ζάχαρης και της σχετικά μικρής ποσότητας του βουτύρου, το αρχικό μίγμα δεν πρόκειται να αφρατέψει πολύ. Θέλει όμως σίγουρα χτύπημα για ένα δεκάλεπτο περίπου, ώστε να λιώσει η λευκή ζάχαρη.
• Το βασικό κόλπο για αφράτα cakes είναι το πολύ καλό αρχικό χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη, ενώ στα υπόλοιπα στάδια δεν πρέπει να χτυπάμε ούτε πολλή ώρα, ούτε πολύ δυνατά. Είναι ακόμη καλύτερα να ενσωματώνουμε τις σκόνες (αλεύρι κ.λπ.) με σπάτουλα σιλικόνης, προσέχοντας βεβαίως να γίνει τέλεια ομογενοποίηση.
• Οι ώριμες μπανάνες πολτοποιούνται πολύ εύκολα με το πιρούνι, σχεδόν τέλεια. Βρίσκω πως αυτό το «σχεδόν» δίνει καλύτερη υφή στο cake, παρά εάν τις πολτοποιούσαμε στο μπλέντερ που θα γινόντουσαν ένας εντελώς λείος πολτός.
• Το πρωί που θα έχετε αποφασίσει να φτιάξετε αυτό το cake, φτιάξτε λίγο παραπάνω καφέ για να σας περισσέψει για το γλάσο.
• Το cake είναι σχεδόν άγλυκο με παρούσα τη γεύση της μπανάνας. Παρόλο που το γλάσο του ταιριάζει γάντι, μπορείτε να μην το γλασάρετε ή ακόμη να γλασάρετε το μισό (διαιρώντας τις ποσότητες των υλικών δια του δύο) για να αποφασίσετε πώς σας αρέσει περισσότερο.
• Επειδή άλλοι θέλουν το γλάσο πολύ πηχτό κι άλλοι πιο αραιό, η γενική οδηγία είναι να προσθέτετε στη ζάχαρη άχνη το οποιοδήποτε υγρό στοιχείο σταδιακά, για να έχετε την πυκνότητα που σας ταιριάζει.



Για να επιστρέψω στα περί διαπαιδαγώγησης των τέκνων, πιστεύω πως όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «παν μέτρον άριστον» ή «μέτρον άριστον». Ποιο από τα δύο είναι το σωστό; Αυτό είναι άλλη κουβέντα, μια μέρα θα το αναλύσω με κάποια μελλοντική αφορμή. Κι αν υπάρχουν παιδάκια που πεινάνε – που δυστυχώς υπάρχουν και είναι πολλά – τότε μάθετε στα παιδιά σας την προσφορά, το μοίρασμα και την αλληλεγγύη. Αυτά θα είναι σίγουρα πολύ πιο χρήσιμα για τη ζωή τους από τον πειθαναγκασμό να καταπιούν μαυρισμένες μπανάνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v