Η ανάπαυση των μανταρινιών

Η άνοιξη πλησιάζει και ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε τα μανταρίνια, αγαπημένα χειμωνιάτικα φρούτα, με μια συνταγή για μους με σάλτσα μανταρίνι.
Η ανάπαυση των μανταρινιών

της Αγαπής Μαργετίδη

Πέρα από τις αμυγδαλιές που ανθίζουν, το δειλινό που αργεί όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει ή την πρώτη παπαρούνα που σκάει μύτη, τα σημάδια της άνοιξης που ετοιμάζεται πυρετωδώς να κάνει την παρθενική της εμφάνιση και φέτος, είναι εδώ, αδιάψευστα. Οι αλλαγές, αν και λιγοστές προς το παρόν, είναι ολοφάνερες. Τις βλέπω στις φωτογραφίες των φίλων που ζουν μακριά από την πόλη και φροντίζουν να μας στέλνουν καθημερινό φωτορεπορτάζ της φύσης που ξυπνάει.

Εγώ εδώ έχω άλλα σημάδια, παρακολουθώ τα φρούτα και τα λαχανικά στους πάγκους των οπωροπωλών. Κάθε χρόνο, όταν εμφανίζονται οι πρώτες αγκινάρες αρχίζω να μετράω ανάποδα και πριν ακόμη δοκιμάσω τα νεόφερτα καλούδια, φτιάχνω για τελευταία φορά τα αγαπημένα μου φαγητά και γλυκά του χειμώνα. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος για να αποχαιρετίσω την κάθε εποχή.

Φέτος, αντίθετα με πέρυσι, διαπίστωσα με χαρά πως οι κλεμεντίνες και τα μανταρίνια που φάγαμε ήταν πολύ εύγευστα και αρωματικά. Η τελευταία τους εμφάνιση και υπόκλιση πριν την αυλαία έγινε προ ημερών σε ένα πανάλαφρο, αρωματικό και νόστιμο γλυκό.



Μους γιαούρτι/μέλι με σάλτσα μανταρίνι

Για 8 άτομα. Μαλακώνουμε σε παγωμένο νερό 6 φύλλα ζελατίνας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 200 γρ. μέλι και 200 ml κρέμα γάλακτος. Μόλις λιώσει το μέλι και πριν το μίγμα πάρει βράση, απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας, αφού τα στύψουμε καλά. Ανακατεύουμε επιμελώς και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε στο μίξερ 4 ασπράδια αυγών με 1 πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Μόλις κρυώσει το μίγμα μελιού/κρέμας, προσθέτουμε 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας με το σύρμα απαλά για να μη φύγουν ο αέρας και ο όγκος της μαρέγκας. Παγώνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τον χυμό από 10 μανταρίνια και 2 κ.σ. μέλι. Αρωματίζουμε με 1 μπαστουνάκι κανέλλας, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 3 καρφάκια γαρύφαλλου. Σιγοβράζουμε μέχρι ο χυμός να πήξει ελαφρώς (βλ. tips). Στο μεταξύ καθαρίζουμε και χωρίζουμε τα φιλέτα από 5 μανταρίνια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στα μανταρίνια και τα βάζουμε για αρκετές ώρες στο ψυγείο. Στολίζουμε την επιφάνεια της μους με τα μανταρίνια και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα. Σερβίρουμε τη μους και όση σάλτσα περίσσεψε σε σαλτσιέρα.



Tips
• Ανάλογα με το μέλι που θα βάλετε, η μους θα έχει κάθε φορά κι άλλο άρωμα.
• Αντί για ένα μεγάλο μπολ, μπορείτε να μοιράσετε τη μους σε ποτήρια.
• Η μεμβράνη των φετών των μανταρινιών μαλακώνει πολύ μετά την παραμονή τους μέσα στο σιρόπι, επομένως δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουμε, κι έτσι αποφεύγουμε μια χρονοβόρο δουλειά.
• Αν θέλετε τη σάλτσα πιο παχύρρευστη, προσθέστε μόλις την αποσύρετε από την εστία ½ κ.γλ. ζελατίνα σε σκόνη ή 1 φύλλο ζελατίνας (μουλιασμένη πάντα σε παγωμένο νερό και καλά στυμμένη). Αυτή η δοσολογία πήζει τη σάλτσα αλλά δεν την κάνει ζελέ.
• Η σάλτσα των μανταρινιών μπορεί να αυτονομηθεί και να συνοδεύσει ένα σκέτο γιαούρτι ή ένα παγωτό βανίλια.

Αγαπητά μου μανταρίνια, δεν πιστεύω να έχετε παράπονο από μένα, φέτος σας περιποιήθηκα και με το παραπάνω. Εσείς τώρα θα απολαύσετε την ανάπαυση που κερδίσατε με το σπαθί σας κι εγώ σας γλυκοφιλώ και σας περιμένω του χρόνου και πάλι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v