Χριστουγεννιάτικη συμφωνία: Encore – Allegro Dolce

Ο ιδανικός επίλογος για το γιορτινό τραπέζι, ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο gingerbread cake, γλυκό και μοσχοβολιστό.
Χριστουγεννιάτικη συμφωνία: Encore – Allegro Dolce
της Αγάπης Μαργετίδη

Η στιγμή του encore, όταν πια ο μαέστρος και η ορχήστρα έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους και έχουν αποθεωθεί από το αλαλάζον κοινό. Απαλλαγμένοι επιτέλους από το άγχος, αφήνονται κι αυτοί στη δίνη της ευχαρίστησης και παίζουν μιαν αυτοσχέδια fantasia σε allegro dolce.

Η δική μου fantasia είναι το απόλυτo Χριστουγεννιάτικο cake, γλυκό και μοσχοβολιστό.

Χριστουγεννιάτικο gingerbread cake
Για το μίγμα μπαχαρικών θα χρειαστείτε:
-2 κ.σ. τριμμένη κανέλλα
-2 κ.σ. τριμμένο ginger
-2 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
-½ κ. γλ. τριμμένο μπαχάρι
-½ κ.γλ. τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο
-¼ κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
-¼ κ.γλ. τριμμένο μαύρο πιπέρι

Όλα τα πιο πάνω μπαχαρικά θα τα βρείτε τριμμένα σε καλά μπαχαράδικα. Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι το μόνο που δεν θα βρείτε τριμμένο. Θα το τρίψετε είτε στο multi, είτε στο γουδί και μετά θα το περάσετε απαραιτήτως από ψιλή σήτα για να απομακρύνετε τα πιο σκληρά κομματάκια που θα μείνουν.

Για το cake θα χρειαστείτε:
-2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κ.γλ. baking soda
-1 πρέζα αλάτι
-4 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών
-¾ φλ. τσ. μελάσα αραιωμένη σε ¾ φλ. τσ. ζεστό νερό
-¾ φλ. τσ. μαλακωμένο αγελαδινό βούτυρο (θα το αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
-1/3 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη
-1 αυγό
-Για το γλάσο: 1 φλ. τσ. άχνη και 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και το μίγμα μπαχαρικών. Στο μίξερ χτυπάμε για πολλή ώρα με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί. Στη χαμηλότερη ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά, εναλλάξ με την αραιωμένη μελάσα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα, απλώς πρέπει το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 60’ περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στη λειτουργία του αέρα. Επειδή όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι και για να μην παραψηθεί το cake και στεγνώσει, μόλις περάσουν 50’, δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί μέχρι μέσα με ένα μαχαίρι, που πρέπει να βγει στεγνό. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει περίπου 10’ μέσα στην φόρμα και κατόπιν το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο και γλασάρουμε το cake όταν έχει κρυώσει εντελώς. Μόλις το γλάσο στερεοποιηθεί, είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.

Αυτό ήταν το φιλόδοξο πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα του σωτηρίου έτους 2017. Εύχομαι σε όλους να περάσετε όμορφα, όπως εσείς το έχετε ονειρευτεί, με υγεία, αγάπη, ψυχική και ει δυνατόν υλική ευημερία και αισιόδοξες σκέψεις. Και του χρόνου!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v