Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή (που λέει και το τραγούδι)

Υπέροχες συνταγές με πρωταγωνιστή το καρότο, για να το δοκιμάσετε σε σούπες, κροκέτες και χυμούς που… βοηθούν στο μαύρισμα.

Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή (που λέει και το τραγούδι)

της Αγάπης Μαργετίδη

Όσο κι αν θεωρητικά λατρεύω την άνοιξη, στην ουσία δεν μου ταιριάζει καθόλου. Από πού να ξεκινήσω; Αισθάνομαι μια μόνιμη ατονία, υπνηλία, έχω ξαφνικούς και δυνατούς πονοκεφάλους, το στομάχι μου κάπως είναι. Το βράδυ με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, σέρνομαι κάποια στιγμή μέχρι το κρεβάτι και μετά από δυο-τρεις ώρες το μάτι γαρίδα. Λύση πρώτη, το διάβασμα. Καμιά εκατοστή σελίδες πιο κάτω, αισθάνομαι να γλαρώνω και πάλι, κλείνω τα μάτια ανακουφισμένη και ξαφνικά τινάζομαι λες και με έχει διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα. Κάνε πως δεν καταλαβαίνεις Αγάπη, κοιμήσου. Πού τέτοια τύχη; Έρχεται η σειρά των απίθανων σεναρίων, των μεγαλεπήβολων σχεδίων, των ανέφικτων, εξωπραγματικών προγραμμάτων. Με τα πολλά με παίρνει ο ύπνος λίγο πριν το ξημέρωμα. Ξυπνάω κατά τις οχτώ το πρωί πτώμα για άλλη μια πανομοιότυπη μέρα, σαν τη μέρα της μαρμότας.

Φέτος δεν μου έφταναν όλα αυτά τα ανατριχιαστικά που σας περιέγραψα, με έχει τρελάνει και ο καιρός. Τι είναι αυτό το πράγμα; Ο Απρίλης μας άφησε με ζέστες Ιουλίου, ο Μάης μπήκε με τροπική ζέστη και υγρασία. Κι εκεί που ετοιμαζόμουν για τις παραλίες, μπας και ασκηθώ λιγάκι και φτιάξει η διάθεσή μου, αποκτήσω και λίγο χρωματάκι να πάρω τα πάνω μου, να’ σου τα μπουμπουνητά και οι αστραπές. Δεν μπορείτε πάντως να πείτε, χαρήκαμε δωρεάν φαντασμαγορική παράσταση του «Ήχος και Φως»! Πάει η παραλία. Κι εγώ πότε θα μαυρίσω, πότε;

Θυμήθηκα μια πολύ αστεία ιστορία που συνέβη πριν πολλά χρόνια, τότε που εργαζόμουν στο Παρίσι. Μια χρονιά θα ερχόμουν για διακοπές μετά τα μέσα Αυγούστου. Πώς θα έσκαγα μύτη, λευκή σαν παγωτό βανίλια, στις κατάμεστες παραλίες με τις σοκολατένιες υπάρξεις; Μόλις είχαν βγει στο εμπόριο κάτι χάπια με καροτίνη που υπόσχονταν βαθύ, τροπικό μαύρισμα χωρίς ήλιο. Το αποτέλεσμα; Έγινα, αγαπητοί μου, πορτοκαλιά σαν πορτοκάλι της Γιάφας, από πάνω μέχρι κάτω, ακόμα και οι παλάμες μου πορτοκαλιές ήταν! Οι φίλοι μου άναυδοι, ανησύχησαν πως είχα ίκτερο, κι όταν τους καθησύχαζα, δεν με άφηναν σε χλωρό κλαρί από την καζούρα. Ακόμη το φυσάω και δεν κρυώνει.

Τέρμα τα χάπια και τα αυτομαυριστικά, κι ας έχουν βελτιωθεί από τότε. Ας μαυρίσουμε φυσικά, τρώγοντας καρότα που είναι νοστιμότατα και υγιεινά. Η πρώτη συνταγή είναι μια υπέροχη σούπα και η δεύτερη τραγανές καροτοκροκέτες. Βρήκα και σε ένα περιοδικό τρεις συνταγές για χυμούς, ο καθένας για διαφορετικό σκοπό. Ομολογώ πως δεν τους έχω φτιάξει γιατί πρώτον δεν διαθέτω αποχυμωτή και δεύτερον το στομάχι μου δεν αγαπά τους χυμούς και δυσκολεύεται πολύ να τους χωνέψει. Ελπίζω να μην έχετε το ίδιο πρόβλημα, γι’ αυτό και τους αντέγραψα για σας. Ιδού λοιπόν οι καροτοσυνταγές.

Σούπα βελουτέ καρότο με ginger και lemongrass



Για 6 άτομα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαλακώσει αλλά χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε 1 κ. καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι ginger ψιλοκομμένο και 1 κλωνάρι lemongrass (βλ. tips). Γυρίζουμε λίγο τα λαχανικά στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε προαιρετικά κάποιο καυτερό υλικό : ψιλοκομμένο φρέσκο chili ή μπούκοβο. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με 2 lt ζωμό κότας ή λαχανικών. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αφαιρούμε το lemongrass και πολτοποιούμε τη σούπα στο blender. Προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο (lime), διορθώνουμε τη γεύση και σερβίρουμε γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο και προαιρετικά σταγόνες από κάποια καυτερή σάλτσα (π.χ. Tabasco ή sriracha).



Tips
• Το πόσο ψιλοκομμένα θα είναι τα λαχανικά δεν παίζει ρόλο στη συνταγή, αφού στο τέλος τα πολτοποιούμε, παρά μόνον ως προς τον χρόνο μαγειρέματος : όσο πιο ψιλοκομμένα, τόσο πιο σύντομα θα μαλακώσουν.
• Το φρέσκο lemongrass (λεμονόχορτο) έχει μοναδικό άρωμα και δίνει ιδιαίτερη γεύση και φρεσκάδα σε πολλά ασιατικής προέλευσης πιάτα. Για να το χρησιμοποιήσετε, αφού αφαιρέσετε την εξωτερική φλούδα, κάνετε εγκοπές με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία κατά μήκος για να απελευθερωθεί το άρωμά του. Πωλείται σε μάτσα σε ενημερωμένα οπωροπωλεία. Καταψύχεται χωρίς πρόβλημα για πολλούς μήνες. Αν δεν βρείτε φρέσκο, αντικαταστήστε το με πάστα λεμονόχορτου (lemongrass paste) που θα βρείτε στα ράφια ασιατικής κουζίνας των μεγάλων σουπερμάρκετ και των delicatessen ή στα εξειδικευμένα μαγαζιά.
• Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό, παρά κύβους του εμπορίου. Η γεύση τους καταστρέφει ολοσχερώς όλα τα φαγητά ανεξαιρέτως. Σ’ αυτό είμαι κάθετη και δεν αλλάζω γνώμη σε καμία περίπτωση. Κανένας μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας, δεν θα σας προτρέψει ποτέ να κάνετε κάτι τέτοιο.
• Όπως κάνουμε για όλες τις σούπες βελουτέ, προσθέτουμε το ζουμί στο blender σταδιακά, για να μην γίνει η σούπα πολύ αραιή. Αν παρόλα αυτά μας ξεφύγει, διορθώνουμε βράζοντας την αραιή σούπα με ανοιχτή την κατσαρόλα, μέχρι να εξατμισθεί το υπερβάλλον υγρό.
• Αν θέλετε τη σούπα σας εντελώς βελούδινη, χωρίς καθόλου κόκκο, θα κάνετε τον έξτρα κόπο, αφού την πολτοποιήσετε, να την περάσετε και από σήτα.
• Αν δεν αγαπάτε τον φρέσκο κόλιανδρο, αντικαταστήστε τον με μέντα, δυόσμο ή βασιλικό.
• Η σούπα τρώγεται εξίσου ευχάριστα ζεστή (όχι καυτή) ή δροσερή.

Τραγανές κροκέτες καρότου με δροσερή σαλάτα



Για 4 άτομα. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη 5 μέτρια καρότα (η τριμμένη ποσότητα θα πρέπει να ισούται με 2 φλ. τσ.). Κόβουμε σε μικροσκοπικούς κύβους το ¼ ενός μεγαλούτσικου κρεμμυδιού (η ποσότητα θα πρέπει να ισούται με ½ φλ. τσ.) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρότα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 φλ. τσ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γλ. κύμινο, 2 ελαφρώς χτυπημένα αυγά, αλατοπίπερο και 2 κ.σ. νερό. Όταν ενωθούν τα υλικά, βάζουμε για λίγο το μίγμα στο ψυγείο (15΄ περίπου). Παίρνουμε μια μεζούρα του ¼ φλ. τσ. και τη γεμίζουμε με μίγμα, σπρώχνοντας με ένα κουτάλι για να πατικωθεί καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην διαλυθούν οι κροκέτες στο τηγάνισμα. Αναποδογυρίζουμε τη μεζούρα στο ξύλο κοπής και με την πλάτη του κουταλιού πλαταίνουμε τον κεφτέ, σχηματίζοντας μια μικρή τηγανίτα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Ζεσταίνουμε καλά μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις κροκέτες για λίγα λεπτά (το ελαιόλαδο να καλύπτει εντελώς τις τηγανίτες, για να μην χρειαστεί να τις γυρίσουμε και από τις δύο πλευρές, δηλ. κάνουμε βαθύ τηγάνισμα, deef fry στη μαγειρική ορολογία). Δεν στριμώχνουμε πολλές κροκέτες μαζί. Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα που φτιάχνουμε με : αγγούρι, ντοματίνια, avocado, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φύλλα νεαρού σπανακιού ή ρόκας ή βαλεριάνας, μαύρες ελιές, φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο ή βασιλικό, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και χυμό lime.



Χυμοί μα βάση το καρότο για χρυσαφένια καλοκαιρινή επιδερμίδα

ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ
-Καρότο
-Παπάγια
-Πορτοκάλι

ΛΑΜΠΕΡΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ
-Καρότο
-Πράσινο μήλο
-Πορτοκάλι
-Ginger

ΟΜΟΡΦΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
-Καρότο
-Πορτοκάλι
-Grapefruit
-Φρέσκια πιπεριά chili

Άντε, κούτσα κούτσα να τελειώνει το μαρτύριο αυτής της τόσο όμορφης μα τόσο δύσκολης εποχής, μπας και ισιώσω και ξαναβρώ τη χαμένη μου ενεργητικότητα. Μέχρι τότε, υπομονή. Άνοιξη είναι, θα περάσει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v