Πενήντα αποχρώσεις του πράσινου

Αυτές τις γιορτές, δοκιμάστε την πιο δροσερή σαλάτα με πρασινάδες της άνοιξης που σας προτείνουμε για το πασχαλινό τραπέζι.
Πενήντα αποχρώσεις του πράσινου

της Αγάπης Μαργετίδη

Με το που γύρισα από τη λαϊκή και έβαλα σε παράταξη τις φρέσκες εαρινές πρασινάδες, το μυαλό μου πήγε κατ’ ευθείαν στον τίτλο του γνωστού αμαρτωλού best seller. Δεν ξέρω αν, όπως εικάζεται, το βιβλίο απελευθέρωσε τη γυναίκα της μέσης ηλικίας, ούτε αν ανένηψε ημιθανείς γάμους και αγκομαχούσες μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτό που είδα με τα μάτια μου είναι πως εκείνο το καλοκαίρι του 2012, το ανάγνωσμα ξάπλωνε φαρδιά-πλατιά κι ανερυθρίαστα κάτω από τη σκιά των ομπρελών στις κοσμικές και όχι μόνο, παραλίες, σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Τώρα, αν οι σελίδες του βιβλίου ζωντάνευαν το βράδυ στα δωμάτια των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, μόνο οι ενδιαφερόμενοι το γνωρίζουν.

Ορίστε, κολάστηκα άγιες μέρες που’ ναι! Με επαναφέρω στην τάξη και στα της κουζίνας, αν και η κουζίνα, δεν είναι λιγότερο… sexy, διαφωνείτε; Πάντως οι ανοιξιάτικες πρασινάδες είναι τρυφερές αλλά και τραγανές και υπέροχα νόστιμες, το πιάσατε το υπονοούμενο;

Η πανέμορφη και εκτυφλωτική σαλάτα που σας προτείνω σήμερα θα συνοδεύσει το πασχαλινό σας γεύμα δίνοντας τη δροσερή της νότα, με όποιον τρόπο κι αν έχετε φτιάξει το αρνάκι ή το κατσικάκι σας. Η κλασσική πασχαλιάτικη σαλάτα ψιλοκομμένο μαρούλι-φρέσκο κρεμμυδάκι-άνηθος αλλάζει ολίγον τι και γίνεται ακόμα πιο νόστιμη, πιο αρωματική, πιο ανοιξιάτικη.


Πασχαλινή σαλάτα με τις πρασινάδες της Άνοιξης

Για 6-8 άτομα. Πλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τα σαλατικά και τα μυρωδικά: 1 μαρούλι, 1 γαλλική σαλάτα, 1 μάτσο λεπτά πράσινα σπαράγγια, 1 μάτσο άγρια σπαράγγια, 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 μικρό αγγούρι, άνηθο, βασιλικό και δυόσμο. Χοντροκόβουμε το μαρούλι και τη σαλάτα και κρατάμε τις καρδιές ολόκληρες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα σπαράγγια και των δύο ειδών : λυγίζοντάς τα, βλέπουμε πού σπάνε από μόνα τους. Κόβουμε τις κορυφές από τα ήμερα πράσινα και με τον αποφλοιωτή βγάζουμε λωρίδες από τον κορμό τους, ενώ κρατάμε ολόκληρα τα άγρια σπαράγγια. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες. Κόβουμε το αγγούρι πρώτα κατά μήκος και κατόπιν τα δύο μισά σε πολύ λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Ετοιμάζουμε την vinaigrette, χτυπώντας σε ένα μικρό βαζάκι λίγη μουστάρδα της αρεσκείας μας, χυμό λεμονιού, ξύδι από λευκό κρασί, φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τελευταίο καθαρίζουμε και κόβουμε ένα ώριμο avocado και το περνάμε με μία κούπα από λεμόνι για να μην μαυρίσει. Το προσθέτουμε στα σαλατικά και ανακατεύουμε τη σαλάτα με την vinaigrette. Σερβίρουμε αμέσως.



Tips
• Η επιλογή των σαλατικών και των μυρωδικών είναι ενδεικτική, εννοείται πως διαλέγετε σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
• Επειδή θα φάμε τα σπαράγγια ωμά, επιλέγουμε να είναι λεπτά. Τα άγρια σπαράγγια είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ λεπτά.
• Δεν πετάμε τα κοτσάνια από τα σπαράγγια, είναι πολύτιμα για ζωμούς, σάλτσες και σούπες, ζυμαρικά και ριζότο.
• Το ανακάτεμα της σαλάτας με την vinaigrette θέλει τρυφεράδα : πρώτον χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο μπολ για να μην πετάγονται τα σαλατικά παντού και δεύτερον το κάνουμε απαλά με τα ακροδάχτυλά μας.
• Για να είναι η vinaigrette όπως πρέπει, δηλ. ούτε πολύ ξινή, ούτε πολύ λιπαρή αλλά ούτε και πολύ αλμυρή, βάζουμε τα υλικά σταδιακά για να φέρουμε τη γεύση στα γούστα μας. Η κλασσική αναλογία 1 μέρος ξινού προς 3 μέρη ελαιόλαδου είναι ασφαλής μεν, σχετική δε και δεν ταιριάζει σε όλους.
• Τέλος, καλό είναι να προσθέτουμε την vinaigrette σταδιακά για να μην σκοτώσουμε τη σαλάτα: τη θέλουμε δροσερή με διακριτά τα αρώματα όλων των υλικών κι όχι ένα συνονθύλευμα, όπως δυστυχώς κάνουν πολλά εστιατόρια που μας φέρνουν στο τραπέζι πνιγμένες, σε συνήθως κακής ποιότητας τύπου balsamico, σαλάτες. Είναι πολύ σημαντικό τα σαλατικά να είναι πολύ καλά στεγνωμένα και η vinaigrette να τα αγκαλιάζει, χωρίς να μένει στον πάτο του μπολ.
• Η σαλάτα αυτή γίνεται ολοκληρωμένο, ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα, προσθέτοντας κάποιο ή κάποια από τα εξής υλικά : βραστά αυγά (τέλεια για μεταπασχαλινή ανακύκλωση των κόκκινων αυγών), τόνο ή σολομό (καπνιστό ή φρέσκο ποσαρισμένο), άλλα καπνιστά ψάρια (όπως πέστροφα, χέλι, κ.λπ.), περισσευούμενο ψητό κοτόπουλο, κίτρινο τυρί και κρουτόν.

Αν πάντως αναρωτιέστε αν έχω διαβάσει τις γκρίζες αποχρώσεις, θα σας αφήσω με την απορία. Στο κάτω κάτω, εδώ είναι μαγειρική στήλη, ας μην τα κάνουμε όλα αχταρμά, είναι και Πάσχα και δεν θέλω να πέσει κεραυνός να με κάψει!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v