Η δίαιτα και ο νόμος του Μέρφι

Πώς να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα για γλυκό με μια ελαφριά αρωματική κομπόστα μήλου, χωρίς να χαλάσετε την δίαιτα.
Η δίαιτα και ο νόμος του Μέρφι

της Αγάπης Μαργετίδη

Γιατί όταν κάνω (ή προσπαθώ να κάνω) δίαιτα είναι τότε που με πιάνει λύσσα για γλυκό; Ενώ μπορεί να περάσουν μέρες και μέρες χωρίς να αγγίξω γλυκά, με το που θα πατήσω το κουμπί της δίαιτας, ανάβει το κόκκινο λαμπάκι του συναγερμού. Νύχτα και μέρα, στον ύπνο και στο ξύπνιο, ονειρεύομαι γλυκά που σπανίως αγγίζω, προφιτερόλ και τηγανίτες, τούρτες και σιροπιαστά. Αχ αυτός ο Μέρφι!

Είναι καλή λέει η μαύρη σοκολάτα για τον οργανισμό και επιτρέπεται λίγη στη δίαιτα. Ουδόλως αμφιβάλλω και επιτρέπω στον εαυτό μου ένα, μόνον ένα, τετραγωνάκι μαύρης σοκολάτας που το πιπιλίζω σαν καραμέλα για να κρατήσει λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Νάτος πάλι όμως ο τρισκατάρατος Μέρφι, ξαφνικά λιγουρεύομαι σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα και σταφίδες ή γκοφρέτες (για όνομα!), κάτι που σε νορμάλ συνθήκες δεν βάζω στο στόμα μου. Άμε στο καλό σου Μέρφι, κι εσύ και ο νόμος σου!

Θα σε πατάξω Μέρφι, θα σε πατήσω κάτω. Θα φτιάξω μια νοστιμότατη κομπόστα μήλου και θα την απολαύσω αργά αργά με γιαούρτι με 0% λιπαρά και θα νομίζω πως τρώω παγωτό με σαντιγύ. Αυτή η κομπόστα είναι σύμφωνα με τη γαλλική σχολή: Οι Γάλλοι προτιμούν τις κομπόστες σαν πουρέ και όχι σε μεγάλα κομμάτια όπως κάνουμε εμείς. Μου αρέσει περισσότερο έτσι, ενώ δεν θυμίζει σε τίποτα τις κομπόστες σε κονσέρβα που έχουμε συνδυάσει με τα – έξω από δω – νοσοκομεία.


Ελαφριά αρωματική κομπόστα μήλου

Με 4 μήλα θα γεμίσετε 2 μετρίου μεγέθους βαζάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 4 ξινόμηλα. Οι κύβοι όχι μόνον δεν χρειάζεται να είναι ισομεγέθεις, αλλά επιβάλλεται κιόλας, για να αποκτήσει η κομπόστα σωστή υφή, δηλ. τα μικρότερα κομμάτια να λιώσουν εντελώς και τα μεγαλύτερα να μείνουν σχεδόν ολόκληρα. Βάζουμε τα μήλα σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε 20 γρ. ζάχαρη και 200 ml νερό. Αρωματίζουμε με 1 ξύλο κανέλας, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο που τα τυλίγουμε σε γάζα, την οποία δένουμε σαν πουγκί. Φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄. Η κομπόστα είναι έτοιμη όταν μαλακώσουν εντελώς τα μήλα και γίνουν σαν πουρές (όχι λείος) και το νερό εξατμισθεί σχεδόν όλο. Προς το τέλος στάζουμε λίγες σταγόνες λεμονιού. Αφαιρούμε το πουγκί των μπαχαρικών και μοιράζουμε την κομπόστα στα βάζα. Αφού κρυώσει, τη συντηρούμε στο ψυγείο. Ταιριάζει εξαιρετικά με το γιαούρτι αλλά και με παγωτό βανίλια – για μετά τη δίαιτα, για την περιβόητη φάση της σταθεροποίησης.



Tips
-Αυτή τη φορά έβαλα μόνο ξινόμηλα. Μπορείτε όμως να βάλετε όποια μήλα σας αρέσουν και έχετε διαθέσιμα, ακόμα και από διαφορετικές ποικιλίες. Εάν είναι πολύ γλυκά, θα μειώσετε τη ζάχαρη ή θα την παραλείψετε εντελώς.
-Τα αχλάδια είναι επίσης καλοδεχούμενα, μόνα τους ή με μήλα για έναν νόστιμο συνδυασμό.
-Η ζάχαρη είναι ελάχιστη, στην ουσία είναι τόση, όσο ένα ελαφρύ πασπάλισμα των μήλων. Για το καλό της υγείας και της σιλουέτας, αντικαταστήστε τη λευκή με ακατέργαστη σκούρα ζάχαρη. Συν τοις άλλοις, η κομπόστα θα αποκτήσει πιο βαθιά, καραμελένια γεύση. Το σιρόπι αγαύης από την άλλη, είναι ιδανικό για όσους απέχουν εντελώς από τη ζάχαρη, θέλει όμως προσοχή στην ποσότητα γιατί η γλυκαντική του δύναμη είναι μεγάλη.
-Μπορείτε να κάνετε τη κομπόστα εντελώς λείο πουρέ, πολτοποιώντας τη με το ραβδομπλέντερ. Προσωπικά μου αρέσει να έχει κομματάκια μήλου που δεν έχουν λιώσει εντελώς, εξ ου και η οδηγία για το ανισομεγέθες κόψιμο των φρούτων.
-Μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας συνδυασμό των μπαχαρικών, αναλόγως των προτιμήσεών σας. Ταιριάζουν επίσης πολύ η βανίλια, το κάρδαμο και το μοσχοκάρυδο.
-Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ginger : φρέσκο και κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια σαν σπίρτα για να το αισθάνεστε στο δόντι, φρέσκο και τριμμένο για να χαθεί μέσα στον πουρέ και να μείνει μόνο η σπιρτάδα του ή σε σκόνη μόνο για τη μυρωδιά του.
-Πολύ ενδιαφέρον έχει και το αλκοόλ : whisky, grappa και calvados είναι ιδανικά. Οι διαιτώμενοι φυσικά θα απέχουν.

Χθες βράδυ, μοιραστήκαμε με το άλλο μου μισό ένα άπαχο γιαουρτάκι με λίγη κομπόστα. Ήταν άψογη και όντως, μας έδιωξε τη λιγούρα. Όμως σήμερα το πρωί που ξύπνησα, το μάτι μου έπεσε σε κάτι ξεχασμένα μπισκότα και με τρόμο είδα ότι κάποιος τα είχε σχεδόν αφανίσει. Λέτε να ήμουν εγώ που ονειροβάτησα ή ο σύζυγός μου; Η ζυγαριά θα το δείξει!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v