BON AGAPIΟΡΕΚΤΙΚΑ & SNACKS

Ραντεβού με τα… λεμόνια!

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάξε λεμόνια κονφί! Ιδού μια συνταγή για να φτιάξετε παστά λεμόνια.

Ραντεβού με τα… λεμόνια!

της Αγάπης Μαργετίδη

Ερώτηση κρίσεως: Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, τι φτιάχνεις; Λεμονάδα. Σωστό. Τι άλλο; Limoncello. Ωραία ιδέα, κάτι άλλο; Κρέμα λεμονιού. Σωστό κι αυτό. Τι άλλο; Lemon pie. Μάλιστα. Άλλος κανείς; Αυγολέμονο. Εντάξει. Άλλο; Κατσικάκι λεμονάτο. ΟΚ. Κάποια άλλη ιδέα; Λαδολέμονο για το ψάρι. Όλα σωστά, λίγο-πολύ όμως αναμενόμενα. Κι έπειτα, μόνο για τη λεμονάδα και το limoncello χρειάζονται πολλά λεμόνια, όλα τα άλλα γίνονται με δυο-τρία λεμόνια το πολύ.

Αν όμως καλή ώρα έχετε κι εσείς την τύχη μου, που παρέλαβα πεσκέσι βαρύ από το δέντρο της αγαπημένης μου φίλης, θα κάνετε ακριβώς ό,τι έκανα κι εγώ. Θα παστώσετε τα λεμόνια με τον απλούστατο τρόπο που θα σας δείξω και όταν περάσει ο μήνας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δώσουμε νέο ραντεβού για να σας πω τι θα τα κάνετε.



Λεμόνια Κονφί (παστά λεμόνια)

Πρώτα προετοιμάζουμε τα βάζα, αποστειρώνοντάς τα ως εξής: Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με καθαρή, τριζάτη, πετσέτα κουζίνας. Πλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι όσα βάζα χρειαστούμε (και τα καπάκια τους), τα ξεπλένουμε σχολαστικά και χωρίς να τα σκουπίσουμε, τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω στην πετσέτα. Κατόπιν μεταφέρουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και αφήνουμε τα βάζα να στεγνώσουν στους 50ο – 80ο C. Προετοιμάζουμε τα λεμόνια : Βράζουμε νερό και το αφήνουμε να χλιάνει. Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τα λεμόνια στα 4 κατά μήκος και με προσοχή κόβουμε, χωρίς να φτάσουμε στα δύο άκρα, φτιάχνοντας έτσι 4 σχισμές σαν τσέπες. Γεμίζουμε τις σχισμές με χοντρό αλάτι (περίπου 1 κ. γλ. σε κάθε σχισμή), πιέζοντας το πάνω και το κάτω άκρο των λεμονιών για να ανοίξουν οι τσέπες και να χωρέσει το αλάτι. Υπολογίζουμε ότι για κάθε εξάδα λεμονιών που θα παστώσουμε, θα χρειαστούμε τον χυμό από 1 έξτρα λεμόνι και στύβουμε την ανάλογη ποσότητα. Θα χρειαστούμε επίσης, πάντα για κάθε εξάδα λεμονιών, 2-3 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου και 2 φύλλα δάφνης. Τοποθετούμε τα λεμόνια μέσα στα βάζα και τα στριμώχνουμε έτσι, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους. Προσθέτουμε τον ανάλογο χυμό, τους σπόρους κόλιανδρου και τα φύλλα δάφνης και απογεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω με το βρασμένο νερό που έχουμε αφήσει να γίνει χλιαρό. Σφραγίζουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους και τα βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 4 εβδομάδες.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί δεν σας φανερώνω από τώρα τι θα κάνουμε με τα παστά λεμόνια. «Τι κόλπα είναι αυτά;» θα λέτε. Κανένα κόλπο καλοί μου άνθρωποι, σας ορκίζομαι, όμως η εκπομπή μου είναι live κι όχι μπαγιάτικη μαγνητοσκοπημένη. Πρέπει να περιμένω κι εγώ να γίνουν τα λεμόνια για να προχωρήσω στο παρασύνθημα. Έχετέ μου λοιπόν λίγη εμπιστοσύνη και δεν θα το μετανιώσετε. Ραντεβού σε έναν μήνα περίπου. Τα λεμόνια κι εγώ, θα σας περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες!

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Καμιά εξαιρετική δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκέντρωση και αυτοθυσία και μόχθο και αμφιβολία."

Μαξ Μπίρμπομ

  • 1812 - Ο Ναπολέων και οι Γάλλοι εισβάλλουν στην Ρωσική Αυτοκρατορία.
    1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
    1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
    1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
    1947 - Ένας Αμερικανός πιλότος αναφέρει ότι, είδε άγνωστα αντικείμενα να πετούν στον ουρανό, κοντά στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσιγκτον, τα οποία περιγράφει ως "ιπτάμενους δίσκους".

© 2002-2018 MEDIA2DAY