Πώς θα βάψεις τα αυγά με φυσική βαφή

Πασχαλινά αυγά φυσικά βαμμένα, χωρίς χημικά; Από εμάς είναι ναι. Δες πώς θα τα φτιάξεις βήμα βήμα.

Πώς θα βάψεις τα αυγά με φυσική βαφή

Αγαπημένη παράδοση τις μέρες του Πάσχα, τα χρωματιστά αυγά που κοσμούν το τραπέζι μπορούν κάλλιστα να γίνουν με φυσικές βαφές, από τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουμε ήδη στο σπίτι, χωρίς χημικές χρωστικές.

Δες παρακάτω βήμα βήμα πώς θα βάψεις φέτος τα αυγουλάκια σου… φυσικά.

Βάζουμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σκουπίζουμε το εξωτερικό των βραστών αυγών με λευκό ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει το αυγό να απορροφήσει το χρώμα.

Βυθίζουμε τα αυγά στο χρωστικό υγρό, δες παρακάτω για οδηγίες και ιδέες για φυσικά χρώματα.

Για πιο διακριτικά βαμμένα αυγά, κρατάμε τα αυγά βυθισμένα για 2 έως 10 λεπτά. Για πιο ζωντανή απόχρωση, μουλιάζουμε τα αυγά από τη μια μέρα στην άλλη.

Αφαιρούμε τα αυγά από το χρωματιστό υγρό, όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς.

Τα αυγά που είναι βαμμένα με φυσικό χρώμα έχουν πιο ματ φινίρισμα σε σχέση με τα τεχνητά βαμμένα αυγά.

Αν θέλουμε λοιπόν να τα κάνουμε πιο γυαλιστερά, χρησιμοποιούμε ένα πανί για να τα τρίψουμε ελαφρά με φυτικό λάδι στο εξωτερικό τους.

Πάμε να δούμε και την παλέτα τους τώρα.

Για μωβ-μπλε αυγά: Βράζουμε 1 κεφάλι κόκκινο λάχανο σε 4 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.

Για καφέ αυγά: Μουλιάζουμε τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ.

Για πράσινα αυγά : Βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.

Για μπλε-γκρι αυγά: Βράζουμε 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.

Για κίτρινα αυγά: Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε σκόνη σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε τη φωτιά και βουτάμε τα αυγά.

Για πορτοκαλί αυγά: Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε τη φωτιά και βουτάμε τα αυγά.

Για ροζ αυγά: Βράζουμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό για 35 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.

Καλά βαψίματα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v