Τα παραθαλάσσια ταβερνάκια που είναι σκέτη αφορμή για μονοήμερη

Στο Δασκαλειό, το Αλεποχώρι, τα Λεγραινά και τον Μαραθώνα, τέσσερα ταβερνάκια ό,τι πρέπει για να πιάσεις τραπέζι πλάι στο κύμα και να τσουγκρίσεις ουζάκια στον ήλιο.

Τα παραθαλάσσια ταβερνάκια που είναι σκέτη αφορμή για μονοήμερη

Επειδή το πασχαλινό πενθήμερο που έρχεται ειδικώς, αλλά και η άνοιξη γενικώς, το τραβάνε το ουζάκι τους πλάι στο κύμα, σου συγκεντρώσαμε πέντε από τα καλύτερα παραθαλάσσια ταβερνάκια της Αττικής που είναι ό,τι πρέπει για να οργανώσεις μίνι μονοήμερη.

Η Παραλία
Στο Αλεποχώρι, χάρτης εδώ 

Είναι το πιο… καλοκαιρινό ταβερνάκι στην ανοιξιάτικη λίστα μας, κι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό: Τα τραπέζια του που απλώνονται πάνω στην άμμο, δίνοντας αυτόματα αίσθηση διακοπών στα φαγοπότια μας. Κατά τα λοιπά, η Παραλία, γνωστή και ως ταβέρνα του Τζαβάρα, είναι ένα από τα πιο τίμια ψαροταβερνάκια που έχουμε στην Αττική. Τα τραπέζια της φορτώνονται καθημερινά με την ψαριά της ημέρας, μαστόρικα ψημένη στα κάρβουνα. Οι επιλογές είναι πάντα λίγες και καλές, τα δε παρελκόμενα περιλαμβάνουν ωραίες γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια εξαιρετική καβουροσαλάτα και φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές. Ο δε λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 30€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι (λιγότερα αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι και αρκεστείς σε μεζέδες και μικρά ψαράκια).

Το Πανόραμα
Στο Δασκαλειό, χάρτης εδώ 

Το όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο: Από τη μεγάλη, υπερυψωμένη αυλή του, αυτό το φημισμένο ταβερνάκι αγναντεύει μία από τις τρεις παραλίες του Δασκαλειού, και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που απλώνεται ως τη γραμμή του ορίζοντα από κάτω του. Σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι (στα 55€ το κιλό) και πεντανόστιμα θαλασσινά σαν τη γαριδομακαρονάδα, το θράψαλο γεμιστό με φέτα και ντομάτα, τα αχνιστά μύδια και το κριθαρώτο θαλασσινών. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 25€ περίπου το άτομο αν μείνεις στα θαλασσινά, γύρω στα 35€ αν θέλεις κι ένα φαγκρί ή ένα σαργουδάκι γιατί μια ζωή την έχουμε.

Ο Βράχος
Στον Μαραθώνα, χάρτης εδώ 

Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στον Τύμβο του Μαραθώνα, και συνδυάζεται ιδανικά με τις πρώτες βουτιές και τις ανοιξιάτικες πεζοπορίες στο πευκοδάσος του Σχινιά. Απλώνει τα τραπεζάκια του σε απόσταση «απλώνω χέρι και πιάνω θάλασσα», απολαμβάνει και μαγική θέα στο ηλιοβασίλεμα οπότε φρόντισε την ώρα άφιξης/ αναχώρησης αναλόγως. Το μενού του κινείται σε κλασικά μονοπάτια: Τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύουμε με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και τα απαραίτητα ουζάκια, και πληρώνουμε γύρω στα 25€ το άτομο, ή περί τα 30-35€ αν μας βάλει στον πειρασμό για ψάρι του κιλού η ψαριά της ημέρας.

Μαρίδα
Στα Λεγραινά, χάρτης εδώ 

Βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τη μεγάλη αμμουδερή παραλία των Λεγραινών, και απλώνει τραπεζάκια σε μια υπερυψωμένη, πλακόστρωτη αυλίτσα που θα σου φέρει στο νου κάτι από καλοκαίρι σε νησί. Εδώ, όπως εύκολα μαντεύεις από το όνομα, τον πρώτο λόγο έχει η φρέσκια τηγανιτή μαρίδα, και ακολουθούν κατά σειρά υποκειμενικής προτίμησης το γαριδάκι στο τηγάνι, το φρέσκο καλαμάρι, το κριθαρώτο γαρίδας, οι σπιτικοί κολοκυθοκεφτέδες, τα αχνιστά μύδια και οι γαρίδες σαγανάκι. Το φρέσκο ψάρι ξεκινάει από τα 30€ το κιλό για την τσιπούρα και φτάνει τα 65€ για λιθρίνι, σαργό και φαγκρί. Αν αρκεστείς σε μικρά ψαράκια και μεζέδες, ο λογαριασμός με τα απαραίτητα ουζάκια θα βγει γύρω στα 25€ το άτομο. Για τους ιερόσυλους, έχει και κρεατικά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v