Πώς να ξεφύγεις από την μιζέρια σου

Κάθεσαι και κοιτάς τον τοίχο με τις ώρες; Σε πιάνουν κακές σκέψεις όταν πας να κοιμηθείς; Ώρα να ξεφύγεις.

 

Πώς να ξεφύγεις από την μιζέρια σου

Λες ότι θα κάνεις πράγματα για να νιώσεις παραγωγικός, καταλήγεις να κοιτάς τον τοίχο. Λες ότι θα πέσεις για ύπνο νωρίς, αλλά οι κακές σκέψεις δεν σε αφήνουν, οπότε ανοίγεις την τηλεόραση για να ξεχαστείς και πριν το καταλάβεις έχει πάει τρεις.

Τα πρωινά δυσκολεύεσαι να σηκωθείς απ' το κρεβάτι. Η απαισιοδοξία σου έχει θρονιαστεί πρώτο τραπέζι πίστα φορώντας τα καλά της - μια μάσκα κυνισμού. Αντιδράς άσχημα στα περισσότερα πράγματα που βλέπεις μπροστά σου, ακόμα κι αν δεν είναι αναγκαστικά άσχημα πράγματα. Ακούγεσαι αρκετά μίζερος άνθρωπος.

Και αυτό είναι οκέι, επειδή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υπάρξει μίζεροι. Άλλοι για περισσότερο, άλλοι για λιγότερο. Το θέμα είναι ότι αυτή η στάση ζωής - επειδή για στάση ζωής πρόκειται από ένα σημείο και μετά - να αλλάξει. Και σου έχουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να το καταφέρεις. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να πιέσεις λίγο τον εαυτό σου να σηκωθεί.

Τσέκαρε πρώτα τα πρακτικά ζητήματα
Κοίτα, ούτε εσύ είσαι δέκα χρονών, ούτε εμείς είμαστε ο Τζόρνταν Πίτερσον (θου κύριε) για να αφιερώσουμε ολόκληρη παράγραφο να σου εξηγούμε γιατί πρέπει να καθαρίσεις το σπίτι σου. Οπότε δες αυτή τη λίστα με τα πράγματα που, σόρι, όσο αναβάλλεις θα συνεχίσεις να νιώθεις χάλια. Τέλειωσε πρώτα με αυτά και μετά μπορείς να επιστρέψεις στο κείμενο.
*Έπλυνες μούτρα
*Έπλυνες πιάτα
*Έβγαλες έξω τα σκουπίδια
*Έκανες μπάνιο
*Έφαγες κάτι που δεν ήταν 100% ζάχαρη ή λίπος ή πέντε τριπλοί εσπρέσο

Βρες χόμπι
Ο τίτλος της παραγράφου υπονοεί ότι δεν έχεις χόμπι, αλλά τραβάει καλύτερα το μάτι σε σχέση με το "Έλα ξανά σε επαφή με τα χόμπι που παράτησες όταν ξεκίνησε Η Μιζέρια Σου". Συγγνώμη για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, τα χόμπι είναι χρόνος που αφιερώνεις απόλυτα στον εαυτό σου και είναι χρόνος ιδιαίτερα παραγωγικός. Και μιας και είπαμε αυτή την σιχαμένη λέξη, ετοιμάσου για αυτό που ακολουθεί.

Σταμάτα να έχεις λάθος αντίληψη του τι σημαίνει "παραγωγικός χρόνος"
Παραγωγικός χρόνος δεν είναι πάντα η δουλειά σου. Μπορεί να είναι, αλλά κατά βάση είναι για το αφεντικό σου, για τον πελάτη σου, για όποιον εξυπηρετεί η δουλειά σου τελοσπάντων. Αν αυτός είναι ο μόνος παραγωγικός χρόνος που μετράς στην ζωή σου, θα συμβούν δύο πολύ άσχημα πράγματα:
α) Θα χάσεις κάθε ιδέα του τι σημαίνει παραγωγικός χρόνος για εσένα, άρα και την όμορφη προσωπική εξέλιξη που θα κερδίσεις μέσα από αυτόν, και
β) Θα αρχίσεις να αντιδράς και να χρειάζεσαι αντίβαρο στον "παραγωγικό χρόνο" της δουλειάς, με αποτέλεσμα να σβήνεις - πολύς ύπνος, πολλές σειρές, πολύ αλκοόλ, ό,τι κι αν σημαίνει το σβήσιμο για εσένα. Αυτά όμως δεν είναι χόμπι.

Μίλησε σε κάποιον
Επειδή το βαρύναμε πολύ το κείμενο, αυτή η συμβουλή δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε βαθιές κουβέντες και σε δάκρυα, τουλάχιστον αμέσως. Προτού δοκιμάσεις να εκφραστείς για όλα αυτά που σε βαραίνουν, μια πιο αισιόδοξη προοπτική είναι πιο πριν απλώς... να πιείς έναν καφέ; Ή ένα ποτό. Βρίσκεσαι με κάποιον φίλο που έχεις καιρό να δεις, ή κανονίζεις με τους κολλητούς σου να κάνετε κάτι λίγο διαφορετικό. Η κουβέντα για τα κακά συναισθήματα θα έρθει μόνη της, και πρώτα θα δώσεις και στον εαυτό σου τα εύσημα ότι προσπαθείς να νιώσεις καλύτερα στην πράξη.

Κι αν τα κάνω αυτά και ακόμα είμαι μίζερος;
Τότε πάλι δεν χρειάζεται να απελπιστείς. Αν αυτά που έχεις στην ζωή σου δεν σε κάνουν χαρούμενο, τότε πρέπει να ψάξεις τι σου λείπει. Και η απάντηση "πολλά λεφτά" το ξέρουμε ότι είναι σοβαρή, όλους θα μας βοηθούσαν. Σίγουρα όμως θα υπάρχουν πράγματα εκτός από τα λεφτά που να θες να εστιάσεις. Ίσως να ξέχασες και ποια ήταν αυτά τα πράγματα ακριβώς επειδή παντού τριγύρω σου ακούς μόνο για λεφτά, λεφτά, λεφτά.
Τέλος, η ψυχοθεραπεία είναι πάντα λύση. Δεν είναι ούτε άμεση, ούτε εύκολη λύση, αλλά λειτουργεί. Αν αυτό που σε σταματά είναι τα λεφτά, εδώ έχουμε συγκεντρώσει διάφορους τρόπους να λάβεις βοήθεια εντελώς δωρεάν. Αν αυτό που σε σταματά είναι ο φόβος για το τι θα ανακαλύψεις, σε καταλαβαίνουμε, αλλά θα πούμε το ίδιο που είπαμε πριν: Δεν είναι άμεση λύση. Μέχρι να φτάσεις σε αυτά που φοβάσαι να παραδεχτείς, θα έχεις μάθει άλλα εκατό πράγματα, πολλά από αυτά καλά και ανακουφιστικά και απελευθερωτικά.
Αν, πάλι, αυτό που σε σταματά από το να πας σε ψυχολόγο είναι κάποιο προσωπικό σου πρόβλημα με το κόνσεπτ της ψυχοθεραπείας, θα σου πούμε ευγενικά να το ξεπεράσεις. Κανενός ο εγκέφαλος δεν είναι τόσο σπέσιαλ που να μην λειτουργεί πάνω του η ψυχοθεραπεία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v