Ο «Ρομπέν των ενοικιαστών» που τα βάζει με τους ιδιοκτήτες σπιτιών

Ένας 28χρονος δικηγόρος ενθαρρύνει τους Αυστραλούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να κάνουν κατάληψη σε άδεια σπίτια.

Ο «Ρομπέν των ενοικιαστών» που τα βάζει με τους ιδιοκτήτες σπιτιών

Η στεγαστική κρίση στην Αυστραλία είναι πιο απειλητική από ποτέ και ένας 28χρονος δικηγόρος και TikToker έχει συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της (καλής) δημοσιότητας.

Ο Jordan van den Berg έχει βρει χιλιάδες υποστηρικτές, που έχουν βαρεθεί την απαράδεκτα ακριβή αγορά σπιτιών αλλά και ενοικίων της χώρας και μέσω του ιστότοπού του Sh**rentals.org, τα «χώνει» σε κάθε λογής ληστρικούς ιδιοκτήτες και κτηματομεσιτικά γραφεία.

Πρόσφατα μάλιστα, ξεκίνησε να μοιράζεται τις διευθύνσεις άδειων σπιτιών με τους ακολούθους του, έτσι ώστε οι απελπισμένοι ενοικιαστές να μπορούν να κάνουν κατάληψη σε αυτά τα ακίνητα.

«Έχετε βαρεθεί τους πλούσιους που μαζεύουν άδεια σπίτια κατά τη διάρκεια μιας στεγαστικής κρίσης; Εγώ σίγουρα ναι», λέει ο van den Berg σε ένα βίντεο ενώ στέκεται έξω από ένα ερειπωμένο σπίτι στο προάστιο Chadstone της Μελβούρνης. «Να τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν».

«Γνωρίζω ότι βρισκόμαστε σε μια αρκετά σοβαρή στεγαστική κρίση, αλλά πιστεύετε πραγματικά ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να κάνουν κατάληψη σε ιδιωτικά ακίνητα είναι ο τρόπος για να το διορθώσετε;» τον ρωτάει έκπληκτη η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής The Project, Σάρα Χάρις

«Επιτρέψτε μου να απαντήσω στην ερώτησή σας κάνοντας μια ερώτηση», απάντησε. «Πιστεύετε ότι είναι σωστό να έχουμε χιλιάδες άδεια, εγκαταλελειμμένα σπίτια ενώ έχουμε ανθρώπους που ζουν στο δρόμο;»

Στη συνέχεια, ο van den Berg επεσήμανε ένα συχνά επαναλαμβανόμενο στατιστικό στοιχείο από την απογραφή του 2021, σύμφωνα με το οποίο περίπου το 10 τοις εκατό των ακινήτων σε όλη τη χώρα είναι κενά, είτε προσωρινά είτε επειδή οι ιδιοκτήτες πιθανώς να ασχολούνται με «τράπεζες γης».

«Γιατί ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να σπάσουν τις κλειδαριές και να μετακομίσουν σε ένα ακίνητο;», τον ρωτάει ένας άλλος παρουσιαστής.

«Προφανώς και δεν υποστηρίζω την εισβολή. Οι καταλήψεις είναι νόμιμες, το σπάσιμο κλειδαριών δεν είναι», απαντά ο 28χρονος.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v