Τι συμβαίνει στον Κολωνό;

Παραδοσιακά και νέα ταβερνάκια, αρχαιολογικές ξεναγήσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος και ποτάρες στην αυλή του Θεάτρου δίνουν το φιλί της ζωής στον Κολωνό.

Τι συμβαίνει στον Κολωνό;

Παρότι συνορεύει με το Μεταξουργείο, ο Κολωνός δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το μεγάλο hype αυτής της αγαπημένης αθηναϊκής πιάτσας κι ας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πρωτεύουσας. Συνεχίζει ωστόσο να μας δίνει αρκετές αφορμές για να τον επισκεφτούμε  είτε για να σεργιανίσουμε μέσω ξεναγήσεων την Ακαδημίας Πλάτωνος, είτε για να φάμε σε κάποιο από τα διαλεχτά ταβερνάκια του, είτε τέλος για να πιούμε τα ποτάκια μας σε ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα της πόλης.

Εν αρχή ην οι ξεναγήσεις

Στον υπέροχο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, μπορείς να ανακαλύψεις την μέγιστη Φιλοσοφική Σχολή του αρχαίου κόσμου.

Ιστορία και Φιλοσοφία συνδυάζονται, εναλλάσσονται και αντιπαρατίθενται, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό. Αν θες να ανατρέξεις στην ιστορία της φιλοσοφικής σχολής του Πλάτωνα και στα γεγονότα που καθόρισαν την ζωή του, όπως ακόμη και να αναλύσεις κύρια σημεία της διδασκαλίας του τότε αξίζει να επενδύσεις σε μια περιπατητική φιλοσοφική περιήγηση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις την ιδανική ευκαιρία για επίσκεψη σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας. Σου έχουμε και λινκ για να απευθυνθείς στους ειδικούς χωρίς έξτρα παίδεμα.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Μεταξού

Πιερίας και Πυθοδώρου 10, τηλ: 210 5229290

Εκεί που το Μεταξουργείο συναντά τον Κολωνό, η Μεταξού ζει και ανασαίνει έναν αιώνα και βάλε, απλώνει τραπέζια στη σάλα και την αυλή ενός παλιού σπιτιού και φτιάχνει σούπερ ατμόσφαιρα για να απολαύσεις ωραιότατα μεζεδάκια. Στο μενού της βρίσκουμε μεζεδάκια κλασικά αλλά νόστιμα, όπως τα μπουρεκάκια λαχανικών, η παστουρμαδόπιτα, η φουρνιστή μελιτζάνα, το ταλαγάνι στη σχάρα, η τηγανιά, το μπεκρή μεζέ και το κοτόπουλο με γιαούρτι, αλλά και ζουμερά κρεατικά της ώρας όπως τα θρυλικά παϊδάκια προβατίνας, τα μπριζολάκια και τα μπιφτέκια. O λογαριασμός μαζί με τις απαραίτητες συνοδευτικές ρακές στα 20€ το άτομο.

H Ταβέρνα των Φίλων

Άργους 66, τηλ.: 21 0512 7506

Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες φρέσκιες γαστρονομικές αφίξεις είναι η Ταβέρνα των Φίλων, η οποία άνοιξε πριν λίγο καιρό στον χώρο της παλιάς ομώνυμης ταβέρνας, φέροντας έναν αναζοωγονητικό  αέρα σε ολόκληρη την περιοχή του Κολωνού. Εδώ το σκηνικό είναι παραδοσιακό κι αγνά ταβερνίσιο με ξύλινα τραπεζάκια και λευκά τραπεζομάντιλα να γεμίζουν τον χώρο. Η αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του καταλόγου είναι η κοκκινιστή γίδα με στριφτάρια και παλαιωμένη γραβιέρα Άνδρου.

Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο συκώτι, ενώ οπωσδήποτε για τη μέση πρέπει να πάρεις με την παρέα σου γίγαντες φούρνου με σπανάκι και γαλομυζήθρα Ρεθύμνου, αλλά και το λεμονάτο κατσικάκι που λιώνει μπουκιά, μπουκιά στο στόμα. Μαζί με τα απαραίτητα αλκοολούχα συνοδευτικά –υπάρχει ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και διαλεκτά ουζάκια- ο λογαριασμός δεν θα γράψει περισσότερα από 25-30€ το άτομο.

Χαμηλός

Ανδιανουπόλεως 30, τηλ.: 21 0515 5607

Ο Χαμηλός από το 1929 έχει βάλει στόχο να καλοταΐσει όλους τους θαμώνες που θα βρεθούν στα τραπεζάκια του, τρατάροντάς τους ιδιαίτερα εδέσματα από την Κρήτη, την Στερεά Ελλάδα και τα Γιάννενα μεταξύ άλλων. Ο χώρος αποπνέει την αίσθηση της παλιάς παραδοσιακής ταβέρνας, κερδίζοντας έξτρα πόντους για την ψαγμένη κάβα του, στην οποία θα συναντήσεις εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα από όλη τη χώρα. Από τον κατάλογό του ξεχωρίζουν το χωριάτικο λουκάνικο σαγανάκι, οι γιαννιώτικες πίτες (χορτόπιτα και μακαρονόπιτα) το καβαλιώτικο σουτζουκάκι, οι σεφταλιές στη σχάρα, το κριθαρότο λαχανικών και το πολίτικο μπουγιουρντί. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα μαζί με κρασάκι στα 20-25€ το άτομο.

Μαμά μεζέ

Μύλων 15, τηλ.:21 0515 4274

Τίμιο ψητομεζεδοπωλείο στην Ακαδημία Πλάτωνος το Μαμά μεζέ, σε καλεί να δοκιμάσεις τα πεντανόστιμα μεζεκλίκια του που θα γιατρέψουν την πείνα όλων των θαμώνων του. Ο χώρος λιτός και παραδοσιακός ποντάρει ξεκάθαρα στις νοστιμιές που ξεπηδούν από την κουζίνα του Μαμά μεζέ. Στα επιβάλλεται του καταλόγου οι ρεβυθοκεφτέδες, το ψητό ταλαγάνι, οι μελιτζανοκροκέτες, η ζουμερή πανσετούλα, το σνίτσελ κοτόπουλο, τα μπιφτέκια μοσχαρίσια Mexicana, το φιλέτο κοτόπουλο και αρνίσια παϊδάκια που είναι λουκούμι. Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι στα 15-18€ το άτομο για γαλατικό γεύμα.

Και θέατρο και ποτό

Το Θέατρο Επί Κολωνό φιλοξενεί κάθε χρόνο και φέτος- κάποιες από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς. Μια από αυτές είναι κι ο Γάμος του Μάριου Ποντίκα, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Επί Κολώνω κι αν ψάχνεις προσκλησούλες σε έχουμε καλυμμέν@. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι τώρα που καλοκαιριάζει η υπέροχη αυλίτσα του Θεάτρου είναι ιδανική για ποτάρες πριν ή και μετά από την παράσταση και το hype της δικαιολογημένα καλά κρατεί, αφού είναι αθεράπευτα κουλ κι εξόχως βολική για τους θεατές των παραστάσεων.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v